Сградите в България от 1987 г. насам се изчисляват в сеизмичните райони, какъвто е София, за 9-та степен, включително старите сгради и панелните блокове. Това каза пред bTV служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, цитиран от БТА.

По думите му панелните блокове в България би трябвало да издържат на земетресение с магнитуд като това в Турция.

Като цяло сградите в България са изчислявани доста отдавна на сеизмична устойчивост, така че би трябвало да не се притесняваме, включително от силата на такова земетресение. Качеството на строителството е изключително сериозна тема и непрекъснато трябва да говорим на тази тема, добави министърът.

Сградата се въвежда в експлоатация, в зависимост от категорията ѝ, от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) или от общините. Има много сериозен законов механизъм, който, ако всички спазват, не би трябвало да има проблеми, допълни Шишков.

Мога да кажа, че наистина в София се спазват нормите, предполагам, че и в цялата страна. Надзорът наистина проверява строежите. Имайте предвид, че конструкцията се приема веднъж от надзора, втори път от проектанта конструктор и трети път от строител, обясни министърът и добави:

"Всяка сграда има специфична конструкция. Когато някой започне да прави ремонт, съседите реагират. Етажната собственост е тази, която трябва да контролира преустройствата на жилищата".