С пост в официалния си Туитър профил Иван Гешев обвини Румен Радев, че е нарушил Конституцията. Главния прокурор е категоричен, че държавният глава е нарушил независимостта на съдебната власт посредством груб натиск.

"Обединителят на нацията" за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!", написа Гешев в Туитър.

Десетина минути по-късно главният прокурор пусна нов пост. В него той обвини президента, че се е наредил до укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и "останалите олигарси на Прехода":

"С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!"

В извънредно изявление по-рано днес Румен Радев поиска оставка от правителството и от главния прокурор. Той обвини управляващите, че са провокирали уличното напрежение в петък вечер, като са свикали митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до протестиращите и ги призова да се оттеглят незабавно, защото "всяко упорство увеличава риска от хаос".

На брифинг в петък по обяд главният прокурор предупреди, че държавното обвинение е в готовност да потърси наказателна отговорност от президента при първа възможност, която Конституцията би дала. Иван Гешев поиска от Румен Радев да даде ясен отговор дали е знаел за дейността на собствениците си съветници и секретари.

"Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители от президентството. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президентът. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговият глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия", категоричен бе Гешев.