Не сме тук заради лични атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Тук сме, защото институцията прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента Румен Радев и обслужващи го политически формации. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Съдебната палата и допълни, че затова ще бъдат уведомени ЕК, ЕП и всички посолства на европейски страни.

"Тук днес с мен са моите заместници, Съвет на асоциацията на прокурорите в България, Управителния съвет на Камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и не малка част от районните прокуратури на територията на цялата страна. Искам да кажа, че всички служители и следователи тук се гордеят с работата си срещу олигархията и мафията, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в ЕС", каза Гешев.

По думите на главния прокурор, държавният глава би следвало да олицетворява единството на нацията.

"Когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, "Да, България", ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Румен Радев се превърна в обикновен български политик от прехода след 1989 г. Българските прокурори се гордеем, че работим за българската нация, а не за корумпираната олигархия. Ще продължим да работим по същия начин и няма да ни спрат милиардите на олигарсите. Прокуратурата е друга, времето на двойните стандарти свърши. Време е, освен бедните граждани, в затворите да влизат олигарсите и политиците, които ги грабят. Тук сме за да кажем, че няма да позволим рушейки държавността да се градят политически проекти, включително от Румен Радев. Вчера т. нар. обединител на нацията каза, че българската прокуратура е мафия - нещо, което не си позволи дори Иван Костов. Той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, олигарсите и политиците, които ограбиха българския народ", допълни Иван Гешев.

Той бе категоричен, че прокуратурата не раздава присъди.

"Вчера Радев цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява президентът. Прокуратурата не раздава присъди, присъдите ги издава българският съд. Той също трябва да си поеме своята отговорност, както го е направила прокуратурата. Тя работи само върху събрани доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин няма нужда да се притеснява, ако си плащат данъците. Имат притеснение тези, които тровят децата ни с олово. И не българската прокуратура е тази, която си кореспондира с тях", заяви Гешев.

Снимка: Прокуратура

По думите му, държавното обвинение работи с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че секретарят на президента Пламен Узунов е получавал решения на Върховния административен съд преди да са публикувани и подписани. Освен това, според Гешев, Узунов е съдействал за издаване на български паспорт на руски гражданин, който е потенциална опасност за сигурността на държавата.

Не е наш кадрови проблем и че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция "Разузнаване" , като същите са класифицирани като "държавна тайна", както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност за България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура. Единственото, което интересува българската прокуратура по този случаи е наличието или липсата на доказателства за извършени престъпления, включително и засягащи националната сигурност. Няма да коментирам намерените вчера, при претърсване, в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф "Строго секретно" и "Строго секретно с особена важност", както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко "Баретата". Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването, разкри главният прокурор.

Той поиска от президента да даде ясен отговор дали е знаел за дейността на собствениците си съветници и секретари.

осподин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители от президентството. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президентът. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговият глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия", категоричен е Гешев.

Той завърши изявлението си с думите:

"Докато аз съм главен прокурор, българската прокуратура е твърдо решена да постигне тази справедливост, която българските граждани заслужават. Не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някои други. Зависими сме от закона и интересите на българските граждани".