Какво се случва със свободата на словото и защо падаме все по-надолу в класациите? Тази тема коментира в интервю пред БНР оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков, представяйки конкурса за чиста журналистика Web Report'2019 на най-големия онлайн портал в България.

"Живеем в един свят на негативни нагласи, на много популярните вече "фалшиви новини". Може би истинските новини са скучни понякога, може би някои от тях са приятни, а други трудни за преглъщане", заяви Иван Брайков. Той добави, че ако медийната ни среда е запълнена с фалшива информация, култура и герои, ние взимаме грешни решения в една объркана действителност. "Затова за Dir.bg, както и за всички останали медии у нас, е много важно да създаваме качествено и обективно съдържание", каза оперативният директор на Dir.bg.

В отговор на въпрос "защо конкурс за чиста журналистика, значи ли това, че има и нечиста", Брайков заяви: "Не допускаме точно това. Мисията на конкурса е да извадим на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас. Да извадим на показ и аплодираме талантливите, смели, почтени журналисти и автори. Търсим онези от тях, които проверяват от достоверни източници информацията си, не подвеждат умишлено аудиторията, не обслужват лични, корпоративни или политически интереси."

Той напомни, че днес изтича крайният срок за участие в конкурса.

"Новото в тазгодишното издание на Web Report е, че добавихме два нови жанра към допустимите творби и това са фото и видеорепортажи, без които съвременната дигитална журналистика би била немислима", обясни Брайков.

Ето и категориите, в които ще се състезават творбите:

"Категориите на конкурса са пет. Това са "Общество", "Икономика и бизнес", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации" и "Истински истории". Допустимите журналистически жанрове са репортаж, разследване, интервю, видеорепортаж, фоторепортаж, очерк-портрет и коментар-анализ.

Тазгодишният ни конкурс се радва на доста по-висок интерес. Това показва и личното отношение на колегите, които участват и вече знаят за конкурса", отбеляза Брайков.

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим - членовете на журито са авторитетни и уважавани журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите. Сред тях са Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Миролюба Бенатова (журналист, Нова ТВ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, "Нетинфо"), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z"), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото").

Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 13 юни в клуб "Перото" в НДК, които са стратегически партньор на конкурса.

Снимка: Shutterstock/Колаж: Юлиян Илиев, Dir.bg

Генерални партньори на конкурса са A1, "Филип Морис България", "Дънди Прешъс Металс" и "Главболгарстрой".

Генерални медийни партньори са БНТ и БНР.

Наградата за първо място във всяка категория е парична премия от 1000 лв. Журито на конкурса ще отличи най-добрите фото и видео репортажи със специални награди от 1000 лв.

Издателска къща "Хермес" осигурява награди - книги за всички победители, а големият български художник Иван Яхнаджиев ще подари своя картина на спечелилия в категория "Култура и изкуство".

Генералният партньор А1 предоставя награда Huawei P30 за най-добрия фоторепортаж.

Пълната информация за Web Report можете да откриете на сайта на конкурса: https://webreport.bg