Италианската новинарска агенция АНСА стана дванадесетият член на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ), съобщи АНА-МПА.

АНСА беше приета единодушно за член на АБНА-ЮЕ на Генералната асамблея на организацията, която се проведе в Солун при домакинството на настоящия председател на асоциацията - гръцката агенция АНА-МПА. С Генералната асамблея приключи тридневната конференция на АБНА-ЮЕ във втория по големина гръцки град.

Останалите членове на асоциацията са Българската телеграфна агенция (БТА), Анадолската агенция (Турция), Аджерпрес (Румъния), АТА (Албания), ФЕНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хърватия), КНА (Кипър), КосоваПрес (Косово), МИА (Северна Македония) и МИНА (Черна гора).

Генералната асамблея беше открита от президента и генерален директор на АНА-МПА Емилиос Пердикарис, който приветства участниците и отбеляза: "През изминалия период доказахме, че ако работим заедно за общата ни цел за укрепване на дейността на асоциацията ни, можем да постигнем много. Започвайки от Солун, от конференцията, която организирахме през предишните дни, но и от днешната Генерална асамблея, поставихме здрави основи за още по-голямо развитие на АБНА-ЮЕ".

Мандатът на АНА-МПА като председател на АБНА-ЮЕ завършва през септември, когато тя ще "предаде щафетата" на Анадолската агенция. Генералният директор на Анадолската агенция Сердар Карагьоз обяви, че следващата Генерална асамблея на асоциацията догодина ще се проведе в Истанбул.

Анадолската агенция съобщи, че през 2024 г. Карагьоз ще стане председател на организацията. В конференцията на АБНА-ЮЕ е участвал и заместник-генералният директор и главен редактор Юсуф Йозхан.

Карагьоз обърна внимание, че АБНА-ЮЕ сближава Балканите и изтъкна значението на подобни организации в борбата срещу дезинформацията. Той заяви пред кореспондента на Анадолската агенция, че Солун, където се проведе конференцията на АБНА-ЮЕ, е изключително важен град, като припомни, че основателят на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк е роден в този град. Карагьоз изрази задоволството си от организацията на срещата в Солун.

Генералният директор на Анадолската агенция заяви, че е в постоянен диалог с действащите на Балканите новинарски агенции с цел обмен на новини, снимки и видео. Той посочи, че на срещата са били взети решения относно борбата с дезинформацията, като добави, че новинарските агенции носят отговорност в борбата с дезинформацията, особено в социалните медии.

Карагьоз отбеляза, че проблемът с дезинформацията се е появил с появата на бързия достъп за всички до средствата за комуникация и подчерта, че значението на утвърдените и сериозни новинарски източници в борбата с дезинформацията в Турция и по света постепенно нараства. Той подчерта, че новинарските агенции носят отговорност за всяка новина, която публикуват.

Генералният директор на Анадолската агенция каза още, че сътрудничеството под егидата на АБНА-ЮЕ може да доведе до създаване на мост между народите и държавите. Напоследък, особено след бедствието със земетресението в Турция на 6 февруари, наблюдаваме смекчаване в дипломацията между Турция и Гърция. Гърция също претърпя трагедия с влаковата катастрофа. Тези две бедствия всъщност сближиха двете държави, посочи Карагьоз.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който е и генерален секретар на АБНА-ЮЕ, съобщи, че новинарската агенция на Молдова Молдпрес също е подала молба за членство в АБНА-ЮЕ, предаде Анадолската агенция. Вълчев каза, че вярва, че и тази молба ще бъде одобрена в близко бъдеще.

Вълчев отбеляза още, че е важно народите от региона да могат да научават за случващото се в други страни на Балканите чрез агенциите, членуващи в АБНА-ЮЕ, вместо от източници на новини извън региона.

Той припомни, че АБНА-ЮЕ всъщност съществува от 30 години, но до скоро е функционирала като "клуб на близки приятели". Вълчев подчерта, че институционалната структура, която сега съществува, е важна за засилване на сътрудничеството между членовете. Той каза, че тази институционална структура би могла да даде възможност на АБНА-ЮE да се възползва и от фондовете на Европейския съюз.

В рамките на общото събрание на АБНА-ЮЕ бяха подписани споразумения между АНА-МПА от една страна и албанската АТА и румънската Аджерпрес - от друга, съобщи АНА-МПА. Гръцката агенция подписа и Хартата на различността - инициатива на Европейската комисия за насърчаване на различността в гръцките компании. Договорено е споразумение за сътрдудничество на АНА-МПА и с Молдпрес, но поради заболяване на представителя на Молдова подписването беше отложено.

В конференцията на АБНА-ЮЕ под надслов "Ролята на информацията в новата реалност на Балканите" взе участие и заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, дипломати, учени и представители на бизнеса с водеща роля в региона.

На предишната Генерална асамблея, която се проведе миналия септември в Бургас, беше взето решение за официалната регистрация на АБНА-ЮЕ, което стана през октомври. От тогава постоянното й седалище е в България.