Името на Милена, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция. В Дир.бг ще ви разкажем истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.

62-годишният овчар Петър Русев, който уби приятелката си Милена Стефанова, е изправен на съд. Обвинителният акт е за причиняване на смърт по особено жесток начин.

Петър и Милена живеели на семейни начала в родопското село Турян. И двамата пиели.

“Изневери! Заклах я!”. Така килърът описва ситуацията, при която наръгал с нож в корема 51-годишната си приятелка. Тялото на жертвата е открито близо до къщата, в която живеела.

Прободената жена сама извървяла няколко метра преди да припадне на улицата от кръвозагуба. Раните били дълбоки, фаталните удари засегнали жизненоважни органи.

Цялата сага се разплита, след като коминът на къщата на Петър много пушел, все едно имало пожар. Така хора от селото се стекли да помагат, а овчарят бил пиян.

Полицаят, който отишъл с пожарната до селото, попитал Петър откъде има кръв по якето и по носа. Мъжът признал, че се е спречкал с приятелката си и я наръгал с нож.

Хората отиват да търсят Милена и се натъкват на тялото й.

Двамата се запознали в селото и за никого не било тайна, че живеят заедно. В селото се мълви, че овчарят й се ядосал, защото подозирал, че може да ходи с някой друг, защото тя не спирала да обикаля по Смолян и близките села.

12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 100 000 лева кръвнина наказание получи овчарят Петър Русев за убийството на Милена Стефанова. Присъдата бе произнесена от Окръжния съд в Смолян.