Освен наблюдаващия прокурор по делото в България, там са били и наши следователи и служители от ГДБОП.
Българските разследващи нямат правна възможност да разпитат задържаните моряци, а само са присъствали на разпита им там. Корабът "Св. Николай" беше задържан край град Кадис в средата на август, а 21-членният български екипаж - арестуван. На борда на плавателния съд са били намерени близо 3 тона кокаин. По случая са задържани общо 31 души, сред които и испански граждани.

В постановлението за привличане на капитана на кораба Иван Станчев, с което БТА разполага, пише, че само за ден той е имал две срещи в Мадрид, на които според разследването е било уговаряно транспортирането на близо трите тона кокаин. Испанските разследващи са описали срещи на Станчев с Хайро Салвера. Първо двамата се видели на 14 юли около 14 часа на терасата на бар, който бил на мадридската улица "Хуан Еспаньол". Следващата уговорка била същия ден, но в 20 часа, в друго заведение - на ул. "Ордиция". Там бил вече и друг човек от групата - Луиз Велес, чийто брат Диего разследващите също твърдят, че е съпричастен.
Финалната среща, на която били уговорени и последните детайли, била в пъб "Галисия" в нощта на 2 срещу 3 август.

Испанското разследване твърди, че българите трябвало да получат 180 000 евро, за да станат част от схемата за преноса на наркотика.

В документите подробно е описано как корабът, който преди време се наричал "Бургас 3", се намирал съвсем близо до бреговете на Кабо Верде, а системата му за идентификация била изключена. Така плавателният съд не излъчвал сигнал за местоположението си. "Св. Николай" ту спирал, ту тръгвал, посочват разследващите.

Според постановлението при ареста един от членовете на екипажа - Красимир Йорданов, дори оказал съпротива. В документа пише, че в каютата на капитана била намерена написана на ръка бележка с няколко детайла - географски координати, "ОС КАСТРОС", под него имало на английски написано "бяло/синьо" и посочен канал за комуникация 62 72. Това според разследващите вероятно е плавателният съд, който щял да поеме товара от "Св. Николай", координатите му и каналът за комуникация.

Ивелина Атанасова, близка на капитана, коментира пред БТА, че единствената връзка на роднините с моряците била само по телефона и с много кратки писма. По думите й пътуване до Испания все още не е обмисляно, тъй като не е ясно дали ще бъде позволено свиждане от една страна, а от друга - са нужни средства за пътуване до там. Атанасова каза, че на задържаните моряци трудно бил осигуряван превод от испански, а и комуникацията със служебните им адвокати била затруднена.

Вчера от МВнР заявиха, че до този момент никой от задържаните не се е обръщал към посолството за помощ или превод на обвинителния акт.