По отношение на България, едва ли нещо ще се промени. Атентати в България не очаквам, а в Европа „самотни вълци“ тук там ще има. Това е за близките няколко месеци. По нататък – ще видим, каза директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси в интервю за Дир.бг.

- Какво се случва около „Ислямска държава“? Да не би да сме свидетели на някакво затишие пред буря, д-р Абуаси?

- Това затишие е нормално, защото „Ислямска държава“ в Сирия и в Ирак е в период на реорганизация. Те загубиха всички територии, които контролираха и минаха под земята. Дали ще се появи под ново име, и на нови територии отново ще бъдe използвана от американците, това ще видим в бъдеще. Сирийската армия с решителната помощ на Иран и Русия ликвидираха „Ислямска държава“ в Сирия и в Ирак. Иран изигра сериозна роля в Ирак срещу „Ислямска държава“. Благодарение на иранската помощ, иракското правителство успя да ликвидира „Ислямска държава“ в Ирак. Беше освободен и последния километър там, който беше под контрола на „Ислямска държава“. Това не е благодарение на американците, а на иранците. През това време американците и израелците ги атакуваха като някаква „държава на злото“.

Много от връзките между дейците на „Ислямска държава“ бяха прекъснати, много от ръководителите им бяха убити от руската и сирийската армия. 1 500 човека от техните ръководители и кадри след натиска се предадоха на кюрдите, т. е. на американците, защото те контролират териториите, където са те. Никой не е казал още къде са и какво правят, какви намерения имат. Американците могат да решат да ги насочват някъде другаде...

- Как ще коментирате участието на чужди сили в Сирия?

- Присъствието на руснаците в Сирия е по покана на сирийската държава и сирийското правителство. Така че, според международното право, тяхното присъствие е съвсем легално. Те имат голям принос в унищожаването на „Ислямска държава“. При турците положението не е такова. Те влизат в Сирия, за да се разправят с кюрдите. Впоследствие могат да проявят и териториални претенции. Откъдето и да се погледне, това е чиста окупация. Същото се отнася и за американците. Те не са поканени, и по Международното право са окупатори в териториите, в които са. Та нали всички влязоха, за да воюват с „Ислямска държава“? Но нея вече я няма там? Какво правят още американците там? Дори правят изявления, че нямат намерение да се изтеглят. Какво друго е това, ако не окупация! Целта на американците в Сирия е режимът и неговите поддръжници, а не „Ислямска държава“. Американците и техните съюзници и до сега защитават фронта „Ал Нусра“ и структурата на „Ал Кайда“ в Сирия. И това го чуваме всеки ден. По време на президента Барак Обама те заявиха, че за ликвидирането на „Ислямска държава“ са необходими 20 години. Но се видя, че нещата не стоят така. Тяхната цел винаги е била войната в Сирия да продължи, колкото може по-дълго. Тя и беше започната от американците и Израел.

- Какви са опасностите за България в новата ситуация?

- Засега „Ислямска държава“ и другите терористични организации използват България като транзитна държава, а не като основна цел. По отношение на България, едва ли нещо ще се промени. Атентати в България не очаквам, а в Европа „самотни вълци“ тук там ще има. Това е за близките няколко месеци. По нататък – ще видим. Ако трябва да се страхуваме от нещо в България, то е от увеличаване на влиянието на Ердоган в региона. Защото неговите хора продължават да работят в България в районите със смесено население – говоря за ДОСТ на Местан, за някои елементи на ДПС – също. Необезпокоявани от никого.

- Роден си близо до Ерусалим. Америка разбуни доста духовете като призна емблематичния град за столица на Израел. Твоят коментар?

- Тръмп се противопостави на целия свят, за да се отърве от вътрешния натиск и да спечели на своя страна еврейското лоби в САЩ. Неговото решение за столицата е последният пирон в ковчега на мирния процес в Близкия Изток. Този ход ще донесе повече дестабилизация в района и ще отдалечи мира в Близкия Изток. В близко време предстои война, която ще бъде по-разрушителна от досегашните. Очакваме кога ще избухне войната, а не дали ще избухне война.

Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град Рамала, на 16 км от Ерусалим. Преселва се в България през 1984 г. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно защитава докторат по политология в областта на международните отношения. Тясната му специалност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света.  От 20 години е български гражданин. През 2005 г. става директор на новосъздадения у нас Център за близкоизточни изследвания. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на случващото се в Турция