Държавата трябва да обезвъзмездява собствениците на земите, обявени за дюни, призоваха представителите на Национална асоциация "Българско Черноморие" на пресконференция в пресклуба на БТА.

Председателят на УС на асоциацията Димитър Канариев добави, че има възстановена частна собственост на Черноморието, която е обявена за дюни, но собствениците реално не могат да я ползват. В същото време те плащат данък за собствеността си. По думите му в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие нямало текст, който да предвижда отчуждаване на дюни. Той обърна внимание, че трябва да се прави разграничение между национализация и отчуждаване.

"При национализацията държавата краде от частния собственик", заяви Канариев, допълвайки, че при отчуждаването има възможност собственикът да бъде обезвъзмезден.

Адвокат Добромир Михайлов изтъкна, че правото на собственост е гарантирано в конституцията и по закон, но това било само на хартия.

"Европейските практики е да се плащат някакви наеми на тези собственици. Той е на мнение, че трябва да се промени и процедурата по картирането на тези дюни, защото много от тях не са били такива. По отношение на защитените територии собственикът трябва да се обезвъзмезден, допълни адвокат Михайлов.