Забрана за плажуването върху дюни предвиждат одобрените от кабинета промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които влязоха за гласуване в парламента. Строги санкции ще се налагат за къмпингуване върху дюни и поставяне на преместваеми обекти на неохраняеми плажове.

Камчийски пясъци е част от най-дългата плажна ивица у нас. В нея попадат плажовете от Шкорпиловци до Камчия. Всяко лято върху дюните стотици хора разполагат хавлии, палатки и каравани. Част от караваните са оставени за зимата. Вече обаче ще се налагат санкции - от 1000 до 5000 лв. за автомобилите.

Поставянето на плажни принадлежности или палатка пък ще се санкционира с от 1000 до 3000 лева, съобщи bTV.

За Даниела Желева, която всяко лято е на Шкорпиловци, забраната е грешка.

"Трябва да има такива места, като тук, където човек може да се почувства истински жив, поне за нас това е мястото, където разпускаме най-добре", каза тя.

Контролът върху 13-километрова ивица за Община Долни Чифлик е труднопостижим.

"Трябва да контролираме достъпа на автомобили, преминаването им, свободния достъп до плажовете, както и разполагането на плажни принадлежности, което всъщност е най-притеснителното - това са хавлии, чадъри", заяви Иван Йоргакиев, главен експерт към "Архитектура" в община Долни Чифлик.

Спирането на кола върху дюни ще се санкционира от 3000 до 5000 лв. Ограничаването на достъпа до пясъка - до 10 000. Поставянето на преместваеми обекти на неохраняем плаж ще се наказва до 50 000, а ако са върху дюни до 10 000 лв.

Според Сдружение "Да запазим Корал" целта е да се изгонят свободно къмпингуващите.

"С кемпера не можеш да спреш на плажа на Алепу, ще бъдеш незаконен. Ако си сложиш кърпата, си нарушител. Ако излееш плоча, не си нарушител", коментира Асен Димитров от организацията.

Аргументите на Министерството на туризма обаче са:

"Нарушава се флората, растенията, които са също защитени видове, с поставянето на плажни принадлежности, палатки и преминаването на превозни средства", каза Радиана Йонова от отдел "Управление на морските плажове" към Mинистерството на туризма.

Право да налагат санкции за различните нарушения ще имат Министерството на туризма, общините, полицията и районните екоинспекции.

Промените трябва да одобри парламентът.