След разораните дюни на "Смокиня" поредният сигнал, който се проверява от екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите, е за строителство в близост до плажа на къмпинг "Градина".

От РИОСВ Бургас съобщиха, че проверка е показала, че строителството засяга частни имоти. Освен това е съгласувано, има и инвестиционно предложение за изграждане на ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг в частен имот на площ от 5,5 дка.

Имотът попада в границите на защитена зона "Бакърлъка" - защитена зона за опазване на дивите птици, и граничи със защитена зона "Плаж Градина - Златна рибка" - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. По отношение на строителството и спазването на Закона за устройство на територията, РИОСВ ще сезира община Созопол и органите по строителен контрол в Бургас.

Снимки: БНР

Преди дни от Българската фондация "Биоразнообразие" алармираха, че строителни дейности се извършват на къмпинг "Градина" и багери разкопават района около плажа.

"Получихме сигнал от граждани и заварихме строителна площадка, но без указателни табели какво се изгражда", обясни  Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие" по БНР.

"Разкопават до самия плаж. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг - оборудване. Прави се изкоп, вчера беше с дълбочина, може би, 2 - 3 метра. Явно ще се наливат основи, масивна сграда ще бъде. Това, което се вижда на снимките, е отводняване, защото е много близо до морето, водата се просмуква в изкопа и той постоянно се пълни с вода, така че има 3 - 4 помпи там, които постоянно работят, изпомпват вода към морето", обясни Узунов.

"Този имот е включен в Общия устройствен план на Община Созопол с предвиждания за курорт и допълващи дейности. В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура, която е възможна - по Оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на Натура - зоните чрез доклад, със заключение, че при спазване на определени мерки и условия, въздействие няма да има...", коментира Детелина Иванова от РИОСВ.

Няма дюни в този парцел, категорична бе Иванова. Имотът е бил земеделски, със сменено предназначение - за къмпинг.

Снимки: БНР

От Министерството на туризма също не са открили нарушения, става ясно от съобщение на ведомството.

"Документално инспекцията показа, че става дума за изкопни работи в частен имот навътре към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите компетенции на Министерството на туризма. Има решение по оценка на съвместимостта, с което се съгласува инвестиционното предложение. Също така са издадени строително разрешение и одобрение за подробен устройствен план на имота", посочват от министерството.

Оттам припомнят, че задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Мобилни екипи на туристическата администрация правят мониторинг на ивиците вече не само през активния сезон, но и през останалите месеци. При установяване на нарушения на морските плажове ще се налагат безкомпромисно наказания.

Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове, се посочва в прессъобщението.