Ето какви са пораженията на разораните дюни на къмпниг "Смокиня". Това става видно от снимки, които БТА пусна днес. Както е известно, в събота музикантът и екоактивист Васил Гюров пусна в профила си във Фейсбук снимки на разораните дюни на къмпинг "Смокиня".

Вижте всички снимки ТУК>>>

Министерствата на туризма и на екологията веднага предприеха мерки за установяване на извършителите, а от прокуратурата се самосезираха за случая.

В крайна сметка бизнесмен и багерист вече са с повдигнати обвинения. Става въпрос за 45-годишния бизнесмен от Бургас Иван Нончев, който е обвинен в поръчителство на унищожаване на природна забележителност - пясъчна дюна в местността Каваци, и 24-годишният багерист Манол Пазвантов, който е прекият извършител. Третият задържан - 18-годишен ученик, който е бил в багера, не е подведен под отговорност.

"Задържаните са пуснати под парична гаранция. На Иван Нончев е определена парична гаранция от 10 000 лв., а гаранцията на Пазвантов е 2000 лева", обясни областният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба.

Снимка: БТА