Едно от основните предимства на влязлата от днес в сила директива на ЕС е въвеждането на срок от 14 дни, в който купувачът може да се откаже от покупката и да върне стоката на продавача. Досега този срок беше една седмица.

Въвежда се и срок от 14 дни, в който отказалият се от покупката си купувач да получи парите си обратно от търговеца.

Новите текстове налагат отпадането на допълнителните такси при пазаруване онлайн с кредитна карта.

Страните членки трябваше да въведат Директивата относно правата на потребителите на Европейския съюз в своето национално законодателство, като тези национални закони трябва да се прилагат от днес.

Европейската комисия предложи нов набор от права на потребителите през октомври 2008 г. , припомня БТА. Съгласно споразумение относно законодателството от 2011 г. правителствата разполагаха с две години, за да приложат правилата на национално равнище.

Окончателното споразумение между Европейския парламент и Съвета във връзка с Директивата относно правата на потребителите бе постигнато със съдействието на комисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг през юни 2011 г. и бе официално прието на 10 октомври 2011 г.

Днес е крайният срок, в който страните членки трябва да уведомят комисията, че европейското законодателство относно правата на потребителите е транспонирано в националните им закони.

България и Полша все още не са приложили директивата, съобщи Мина Андреева, говорител на еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.