Специален инструктаж по безопасност изнесоха пред пасажерите на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" капитан II ранг Николай Данаилов, командир на плавателния съд, капитан далечно плаване Кирил Маринов и флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна, съобщи специалният кореспондент на БТА Константин Карагьозов.

Антарктиците и журналистите на борда бяха инструктирани какво предстои по време на плаването до антарктическата ни база на остров Ливингстън. В близките дни прогнозата е за вълнение и неблагоприятни метеорологични условия, затова курсът на плавателния съд ще се опита да избегне проблемни зони. Пасажерите бяха предупреди най-вече психологически да се подготвят за това, което предстои.

Българският военен научноизследователски корабът "Св. св. Кирил и Методий" акостира преди няколко дни в аржентинското пристанище Мар дел Плата, което е втора междинна спирка по пътя му към родната антарктическа база на остров Ливингстън. Там плавателният съд бе натоварен с провизии, храна, вода и гориво и трябва да отплава около 20:00 часа българско време.

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки и който придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".