Българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) пристигна в Мар дел Плата. Аржентинското пристанище е втора междинна спирка на плавателния съд по пътя му към родната антарктическа база на остров Ливингстън.

Екипажът на кораба бе посрещнат от военен оркестър на официална церемония. Сред официалните гости бе флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров - началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна, Н. Пр. Стоян Михайлов, посланик на България в Аржентина, контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и участник в 12 полярни експедиции до Антарктида, представители на аржентинските военноморски сили, както и учените от Българския антарктически институт.

В града НИК 421 корабът ще извърши зареждане с гориво и провизии до пълни норми.

В Мар дел Плата на борда ще се качат учени от Българския антарктически институт, както и логистици, тъй като предстои извършването на сериозна строителна дейност в българската база на Антарктида - трябва да се построи нова научна лаборатория. НИК 421 превозва провизиите, строителните материали и оборудването за базата. Като част от полярната мисия корабът транспортира до острова хранителни припаси, цимент, фундаменти за строежи, сандвич-панели, пречиствателна станция, офис-контейнер и др.

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки и който придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".