Институтът за глобални анализи организира международната конференция Central and Eastern Europe on the Frontlines: Forging Collaborative Solutions to Foreign Authoritarian-State Influence.

Целта на събитието с участието на експерти от Централна и Източна Европа е стартиране на регионален диалог в три основни направления:

Обмяна на гледни точки за историческите и съвременните предизвикателства на руското и китайското влияние (особено в сферата на дезинформацията) в Балтийските държави, Централна Европа и България;

Идентифициране на най-добри практики на ниво правителствени структури и гражданско общество за противодействие на медийното влияние, оказвано от авторитарни държави;

Предложения на конкретни инициативи и план за действие за регионално сътрудничество: приносът на инициативата "Три морета", както и подобряването на свързаността между България и страните от Централна Европа и Прибалтика.

Конференцията ще се състои на 19 май в София Хотел Балкан Палас между 9 и 17 часа и ще се проведе в четири панела:

В "История на устойчивостта: Балтийските държави срещу Русия и Китай" участват Дмитрий Теперик, старши експерт по социална устойчивост от Естония, Далия Банкаускайте - доцент, експерт от Университета във Вилнюс и старши сътрудник към Шведския университет по отбрана, Александра Палкова - изследовател от Латвийския институт по международни отношения и старши изследовател в Рижския университет Страдин.

Основната сесия "Оръжейното използване на историята и социалните медии" ще бъде водена от Джейсън Щайнхауер, автор на бестселъри, публичен историк, основател на History Communication Institute, глобален сътрудник в The Wilson Center във Вашингтон, и от Николай Клименюк, журналист на свободна практика.

Третият панел е озаглавен "Разнообразни гледни точки? Централна Европа отговаря на авторитарното предизвикателство". В него участват Лиляна Смиех, вицепрезидент на Варшавския институт, Павел Хавличек, сътрудник по централноевропейската политика на сигурност към "Конрад Аденауер", Рудолф Беркес, политически анализатор от Унгария и Барбара Бачова, анализатор от Института за глобални анализи.

"Мрежово сътрудничество, трите морета и пътят напред за Централна и Източна Европа в борбата между демокрацията и автокрацията" е името на четвъртия панел, в който ще бъде проведена кръгова дискусия. Участници са Едуард П. Джоузеф, преподавател и старши сътрудник в Института за външна политика"ДЖонс Хопкинс", Матей Шималчик, изпълнителен директор на Централноевропейския институт за азиатски изследвания, Натали Фогел, старши сътрудник по Програма за наблюдение на Кремъл на Център за европейски ценности за политика на сигурност в Прага, д-р Алисия Бачулска, политически сътрудник в Европейския съвет за външни отношения и Катарина Клингова, старши научен сътрудник в Центъра за демокрация и устойчивост GLOBSEC.

Модератор на дискусиите ще бъде д-р Румена Филипова от Института за глобални анализи.

За регистрация попълнете формуляра ТУК >>>