Тази тенденция се наблюдава от началото на август и се засилва през септември, когато новите правила за паркиране в натоварените зони на града влязоха в сила.

Вълната на интересуващи се от покупка или наем в тези райони се прехвърля към околните квартали като Лозенец, Стрелбище, Иван Вазов, Банишора, Лагера, Триъгълника и т.н., които имат същата или близка достъпност, но са освободени от рестрикциите, характерни за централната част.

Значително нараства и предлaгането на имоти в района, защото живеещите там пенсионери, за които е финансово неизгодно да поддържат апартамента, искат да го продадат и с парите да живеят в по-спокойно, в по-малко жилище. Често имотите в централните части са и без асансьор и това допълнително засилва желанието за продажба при по-възрастните собственици.

"Новите правила за паркиране създадоха затруднения на живеещите в централната част на София", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес.
Запитванията за покупка в центъра са намалели с 26% през септември спрямо месец май 2012 г. Офертите за продажба за същия период пък бележат ръст от близо 20%. 

Със 150% е нараснал броят на покупките на жилищни имоти с цел инвестиция през септември спрямо януари 2012 г., сочи още анализът на компанията.
По наши данни към момента доходността от жилищен имот се движи между 4.5 и 5%. От търговските площи, магазини в кварталите и ключови улици, тя може да достигне дори 8%. ”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти. "При добро поддържане на сградата и имота амортизацията е малка. Затова дългосрочно инвестицията в имот е по-добра отколкото в депозит, допълва той.

Повече от 50% от купувачите намират желания имот в рамките на 3 месеца. Основни продавачи през септември са пенсионерите, чийто брой е нараснал с около 70% спрямо януари тази година.

Двойните сделки продължават да са актуални на пазара – повечето от купувачите на средна възраст продават жилище, само за да купят ново, на по-добро място, по-голямо и по-луксозно.

Цените в столицата и останалите големи градове в страната се задържат стабилни – те падат с до 3–3.5% в определени райони или демонстрират лек ръст с около 1-2%. Движенията обаче не са показателни и не могат да начертаят трайна тенденция на пазара, което е причина за оптимистичната прогноза на "Адрес" за задържане на стабилен пазар.