Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет. Причината са липсата на животоподдържащи лекарства в аптеките и дългите периоди, в които тези хора остават без инвалидна пенсия, предаде БНР.

Хората с увреждания искат промяна на наредбата, по която се правят медицинските експертизи в ТЕЛК-овете и се бавят с месеци наред, през което време те не получават средствата от социалните си пенсии. Протестът е и срещу липсата на съпътстваща терапия, в това число липсата на инсулин в аптеките и аптечната мрежа.

Протестът продължава днес до 12.00 часа, като се очаква в демонстрацията да се присъединят и други хора с увреждания.

Павлина Григорова, която живее в град Левски, е един от организаторите на протеста. Тя разказа, че куп медикаменти рязко са изчезнали от аптеките.

"Липсата на животоподдържащи инсулини, липсата на медикаменти за хората с епилепсия, психотропни за психиатрично болните. Някой трябва да направи нещо в кратки срокове, за да може тази голяма общност от 800 000 човека да чака адекватно законодателство, каквото в момента нямаме", заяви тя.

Хората настояват за адекватна медицинска експертиза, тъй като по думите на Григорова сега комисиите ги "оздравявали" по документи.

Хората с увреждания заявиха, че е нужно и да се намали срокът за обжалване на решенията на ТЕЛК пред НЕЛК, който сега е 30 дни. Според тях този срок трябва да се скъси на 14 дни.

"Нереално е и невъзможно е да оцелееш 5,6,7, 11 месеца без да получаваш единствения си доход", каза Павлина Григорова.

Протестиращите настояват да се върне действалата до 2018 год. наредба за определяне на процент нетрудоспособност, според която за определяне на процента се взимаха предвид всички заболявания на пациента, обясни пред БТА Даниела Симеонова, участник в протеста. "Сега, при определяне на процента нетрудоспособност, се взима предвид само заболяването, което води до най-тежки увреждания".

"Пенсията ни трябва да се плаща и през времето, в което се чака новото решение на ТЕЛК, тъй като до момента на преосвидетелстване може да минат 10 месеца, в които човекът с увреждане няма никакъв доход", настояха протестиращите.

Ако протестиращите не бъдат чути, ще отидат пред парламента. По-късно се разбра, че те внесоха в Министерския съвет искане за среща с премиера.