Все повече българи купуват лекарства от Турция, където цените на най-масовите илачи са значително по-ниски. Според Христо Бургазлиев, председател на Комисията по етика и качество към Регионалната фармацевтична колегия в Бургас и член на Управителния ѝ съвет, обаче реакцията на турския пазар в пограничните със страната ни райони не е закъсняла, предаде БТА.

"Имам информация, че с до 30 на сто се увеличават цените на медикаментите в Турция, именно подари търсенето от българските граждани. Много от пациентите не разчитат на намалението от НЗОК, тъй като дори и с него, лекарствата от Турция пак излизат по-изгодни".

Бургазлиев дава пример с медикамент за захарен диабет тип 2, който е нов - у нас цената му е 96 лева, като се реимбурсира от НЗОК минимално. Същият този медикамент в турските аптеки струва 32 лева. "И тук отново можем да обясним това, че българският пазар е твърде малък", посочи магистър-фармацевтът.

Проблемът с противогрипните ваксини

Търговците на едро не могат да доставят противогрипни ваксини в аптечната мрежа. "Преди зимния сезон най-популярните препарати като "Инфлувак" и "Ваксигрип" просто липсват", алармира пред БТА маг.-фарм. Христо Бургазлиев. По думите му причината за това е ниското търсене на противогрипни ваксини в България, на което са реагирали и самите вносители.

"Много от колегите фармацевти не успяха да реализират получените в аптеките количества - пуснаха ги с намаление от 50 на сто или ги бракуваха. Към момента такива ваксини могат да се намерят само при личните лекари, доколкото ми е известно. В края на октомври и началото на ноември имаше спорадично зареждане, но търсенето на тези препарати срещу грип е ниско. Това не беше така през миналата година", коментира Бургазлиев.

Антикоагуланти лекарства и инсулини също са изчезнали от рафтовете в аптеките

Проблемите с доставките на нискомолекулни хепарини като "Фраксипарин", инжекционен разтвор 0,6 мл, са започнали още по време на пандемията от COVID-19. Днес този препарат не може да бъде намерен в аптеките.

"Останалите му форми (бел. авт. 0,4 и 0,3 мл) се зареждат в много минимални количества. Прави впечатление, че започват да изчезват и някои инсулини. Сиропите за деца с астматични пристъпи също продължават да липсват", допълни фармацевтът Христо Бургазлиев.

Според него малкият български пазар е основна причина за хроничната липса на медикаменти в аптечната мрежа.

"Поради тази причина и "ГлаксоСмитКлайн" се оттегли - тоест продуктите му са все още тук, но нямат офиси. Във връзка с медикаментите, които споменахме, недостиг се получава и от плануваните производства на големите фармацевтични компании, които не могат да реагират на тези промени толкова бързо", каза още Бургазлиев.

Той допълни, че някои от складовете за лекарствени продукти работят с така нареченото "лимитиране на позиции" или практика, при която определени медикаменти се дават на "твърди клиенти".

"Затова и в някои аптеки има недостиг. От друга страна системата е направена така, че в складовете не могат да се задържат количества. Но така или иначе при някои лекарства количествата просто не достигат, дори и да се разпределя във всички аптеки", каза още фармацевтът.

Увеличение на цените при хранителните добавки за имунна защита

Бургаските аптеки отчитат леко повишаване в търсенето на хранителни добавки за имунна защита през есенния сезон. С това обаче нараства и цената, макар и минимално. При някои от тези добавки поскъпването достига един лев. Търсенето им е голямо и цените им са доста високи, тъй като те не се регулират.