"Учудвам се защо толкова време, след като беше съставен кабинетът, не е направено предложението за смяна на главния прокурор, след като не са могли да работят в екип" - така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти поисканата смяна на Петър Тодоров, обявена по-рано от премиера Николай Денков.

Министър-председателят обяви на брифинг след съвещание с представители на МВР и службите за сигурност, че е възложил на вътрешния министър Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар в МВР. Той ще бъде внесен в сряда в Министерския съвет, а след това ще бъде изпратен към президентството, като последната дума има държавният глава Румен Радев.

Причините за исканото отстраняване Денков обясни така:

"Част от дискусията днес показа, че има и вътрешен проблем в МВР. Има няколко групи факти, които показват, че има проблем с организацията в МВР и тези проблеми са свързани с отговорността на главния секретар в МВР. На практика министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията, които са се случвали, преди да встъпи в длъжност този екип на министерството. Помолих министър Стоянов да не търпи повече тази ситуация и да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар в МВР, в който ще бъдат описани конкретни факти. Те изискват смяната да бъде направена, колкото може по-бързо".

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на тържествената заря-проверка по повод 146 години Шипченска епопея в Габрово, в отговор на журналистически въпроси, каза, че е очаквала успокоение от днешния брифинг, но не е чула това. "Очаквах повече от пресконференцията на МС, за съжаление, очакванията ми не се оправдаха", посочи тя.

"Много внимателно следим случващото се в България, политическата обстановка, тревожните сигнали, които за съжаление идват от много посоки. Както забелязвате, в последните седмици вашите собствени новинарски емисии са като една доста дълга и тревожна криминална хроника", обърна се тя към представителите на медиите.

"Признавам си, че днес и аз като български гражданин очаквах повече от пресконференцията. Всички чакахме това заседание, за да получим успокоение, усещане за повече сигурност. За съжаление, моите лични очаквания не се оправдаха и като български гражданин не станах по-спокойна от това, което чух следобед. Надявам се българското правителство, българският парламент и всички ние като институции да върнем стабилността в държавата", добави Йотова по повод представените от Денков мерки, свързани със зачестилите тежки криминални престъпления в страната (вижте повече за мерките тук).

Вицепрезидентът каза също, че ще се въздържи от коментар по останалите актуални въпроси като убийството на Алексей Петров и евентуалната смърт на Петьо Петров - Еврото. "Ще излезем със становище по всички тези въпроси, засега се въздържам от коментар, защото не получаваме никаква по-определена информация от институциите, които са призвани да я дават. Днес многократно чухме, че всички въпроси трябва да бъдат зададени на прокуратурата, вероятно и ние ще зададем такива въпроси".

Тя не отговори и на въпроса дали е необходимо свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, каквито призиви се чуха след убийството на Алексей Петров. "Президентът ще прецени, това е негово правомощие", каза Илияна Йотова.