Пушачите на канабис, които са известни с пословичното си спокойствие, все пак се наредиха на опашки пред легалните кафетерии, където свободно се продава марихуана в Холандия. Десетките клиенти се презапасяват преди крайния срок, когато заведенията ще бъдат затворени за седмици. 

Кофи шоповете в Холандия, където се продава марихуана, са по-известни от Червените фенери. Между другото и секс клубовете затварят врати, заедно с всички барове и ресторанти.

Същата е ситуацията в столицата Амстердам, както и в историческия университетски град Утрехт.

Докато дни по-рано супермаркетите бяха обсадени с хора, които се опитват да прибират тоалетна хартия и тестени изделия, внезапното обявяване на затварянето на кофи шоповете накара местните да се замислят за новите си приоритети - малко трева, пише АФП.

Персоналът създаде отделни опашки за хора, които плащат в брой и за тези с банкови карти. 

Клиентите си поръчаха различни сортове с артистични имена като "Доктор", "Балон" и "Лилава мараня", преди вратите да се затворят.

"Няма нищо лошо да имам за всеки случай щом ще сме вкъщи за дълго - под карантина", казва ирландка, представила се като Хана, докато се реди на опашката в Хага. 

"Буквално щом изгледахме пресконференцията с моя съквартирант се затичахме към кварталния кофи шоп и вече имаше 30 души наредени, а множество пристигаха!"

Опашки имаше и в Рьормонд близо до границата с Германия, на фона на опасенията, че германското правителство ще затвори границите си с Холандия всеки момент. Редят се и хора, пристихащи от Франция, Австрия, Швейцария, Люксембург и Дания.

Канабисът е незаконен в Холандия, но е декриминализирано притежанието на по-малко от пет грама (0,18 унции) на веществото от 1976 г,  когато е приета така наречената политика на „толерантност“.

Опашките с канабис се извиха, въпреки че здравният министър Бруно Бруинс отправи „спешен апел“ към холандците по време на пресконференцията в неделя, казвайки:

„Не съхранявайте големи количества. Не е необходимо!"

Премиерът Марк Руте ще направи днес и телевизионно обръщение към нацията. В Холандия вече са регистрирани 20 смъртни случая от болестта COVID-19 и 1135 инфекции.