Разпространението на грипа у нас върви така, че едва ли ще се стигне до национална грипна ваканция. Това обяви по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя уточни, че грипът настъпва от източната част на страната към западната и затова в момента ситуацията с вируса е по-спокойна в столицата, отколкото в някои други региона.

"Не мисля, че ще стигнем до национална грипна ваканция, ако така вървят нещата. Има движение от изток на запад на грипната вълна. Предполагам, че пикът ще стигне в края на февруари, поне така казват експертите. Коктейлът е преди всичко и на първо място от грипни вируси - от тип А два вируса и от тип Б вече имаме", коментира тя. Освен това имаме и случаи на коронавирус. Забелязва се, че има респираторно-синцитиален вирус, сериозно протичащ при децата до 5-годишна възраст. Другите вируси, които в момента се разхождат в страната, са риновируси, аденовируси, мета-пневмо вирус", изреди тя изобилието от зарази тази зима.

Проф. Аргирова изтъкна, че времето и климата са много подходящи за развитието на тези заболявания и инфекции, но поведението на хората също играе роля в разпространението на вълната.

"Малко се чувстваме като отвързани, понеже сме свободни. Не се говори за маски и отстояния, а би трябвало да се сещаме, че колкото повече такива инфекции има, ако ходим на масови събирания, е добре да носим маски. И ако почувстваме неразположение, първо трябва да сложим маска, после да отидем при лекар, за да не разнасяме заразата", посъветва тя.

Проф. Аргирова категорично наблегна на това да не се приемат антибиотици, щом започне грипът.

"Важно е бързото самоизолиране и още в началото на симптомите да започнат да се приемат медикаменти. Не антибиотици - има противогрипни препарати. Симптомите са много бързо настъпващи, може и за 24 часа. Освен втрисане и температура, много характерни са и болките по цялото тяло", обясни проф. Аргирова.

Според нея е добре, ако се разболеем, да се тестваме, за да разграничим грипа от коронавируса, и да можем да се лекуваме адекватно.

Проф. Аргирова обяви, че е жертва на интернет измама и предупреди, че не предлага противопаразитни лекарства, каквато фалшива информация се разпространява в момента.

По думите доста често напоследък я безпокоят по повод такава реклама, но тя никога не е предлагала и няма да предлага такива, защото са извън нейната компетентност.