Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари, съобщиха от здравното министерство.

Така областите, в които към момента е обявена грипна епидемия, станаха шест: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице и текущата дезинфекция. 

Учебният процес в шестте области се преустановява за съответния период на обявената грипна епидемия, съобщиха още от МЗ. От РЗИ - Габрово обаче уточниха, че към момента в областта учебните занятия няма да бъдат преустановени.

Здравното министерство напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция - ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Експерти очакват пика на грипа дo двe ceдмици. Kъм мoмeнтa пpoтивoeпидeмични мepĸи ce нaлaгaт пo oблacти, a нe нa нaциoнaлнo нивo. Пловдивска област е пред грипна епидемия, тъй като случаите на заболелите са се увеличили драстично. Нараства броят на болните и в областите Варна и Ямбол.