Боксовата легенда Кубрат Пулев подкрепи усилията на българското правителство и на Министерството на отбраната за придобиване на натовските самолети F - 16 Block 70.

На страницата си във фейсбук Пулев написа:

"Пред паметта на предците ни, загинали за свободата и независимостта на България, нашите политици са длъжни да ни подсигурят една съвременна и боеспособна армия.

Мисля, че е крайно време българската армия да придобие нов облик, защото, няма как да бъдем фактор, без силна армия!

Аз съм българин и считам, че Военновъздушните сили на Република България заслужават най-доброто, модерен и нов многоцелеви самолет, какъвто е F - 16 Block 70.

Доколкото се запознах, F - 16 Block 70 са най-добрите и масово използвани самолети в Алианса, включително и Балканския регион използва този тип самолет.

Модернизация на армията трябва да има!

Стига се е отлагало във времето!

Пожелавам успех на военнослужещите от Военновъздушните сили и все така всеотдайно да служат на майка България!", заявява в заключение Пулев.

Днес парламентът ще обсъди ратификацията на договора за закупуване на изтребители F-16, както и свързаната с него актуализация на държавния бюджет за 2019 г.

След това са предвидени разисквания по питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно кадровото обезпечаване с медицински специалисти.

Очаква се сделката да бъде подкрепена от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, без "Атака", БСП и "Воля". Ако договорите бъдат ратифицирани до 31 юли, а парите по сделката преведени до края на годината, първите изтребители ще пристигнат в България през 2023 година.

С актуализацията на Закона за държавния бюджет ще се осигури необходимият ресурс в размер на 2,1 млрд. лева. Съществен момент във финансовия модел на този договор е начинът на плащане, който предвижда цената, посочена в договорите със САЩ, да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство.

В рамките на парламентарния контрол на депутатски въпроси се предвижда да отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министрите Кирил Ананиев, Петя Аврамова, Бисер Петков.