Пловдивските фармацевти са втрещени от истерията, с която се опразват аптеките. Като на война е. Всеки граби и се презапасява, а за хора с други болести извън COVID не останаха медикаменти, изумена е шефката на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова, цитирана от "24 часа".

Тя и колегите й призовават хората да не се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента, защото няма за реално болните. Обясняват им, че по време на война и епидемия няма привилегировани, но никой не иска да ги чуе.

"В интернет излязоха схеми на различни болници за лечение на коронавирус. И народът полудя. Никой обаче не обяснява тези комбинации как да се прилагат, при каква фаза на инфекцията и при каква клиника на пациента. Хората просто изкупиха посочените лекарства", казва от лично наблюдения Стайкова.

Най-много се купували препарати с цинк, селен, витамин С и Д, които са без рецепта. Изчезнали фраксипаринът и антистенокардинът. Нискодозираният аспирин също не е пощаден.

"Изумителното е, че се снабдиха с рецепти и разграбиха антибиотиците азакс, азитромицин и всички производни, които са под различно търговско наименование. Купуват количества повече, отколкото е нужно за един болен. И в аптеките няма. В този момент дори пациентите да имат рецепти, няма какво да им се даде. Вчера получих само три опаковки азитромицин, а дойдоха 10 с рецепти", дава пример шефката на пловдивските фармацевти.

Нейни колеги казват, че вече са се изкупили антибиотиците и от втората група, които влизат в схемата за лечение на коронавирусна инфекция. Това са таваник, левокса и левофлоксацин. Свършили и кортизоновите продукти в таблетна форма, тъй като в болниците го прилагат на ампули.

"Лекарствата фраксипарин и клексан се ползват много често и от бременни, особено когато са заченали ин витро. Вчера съм търсила в целия град, едва намерих 4 ампули за една жена, за да не предприеме преждевременно раждане. А тя трябва да бъде покрита с този препарат до края на бременността. Ако го няма, може да е фатално", посочва Стайкова.

Независимо от призивите на нейните колеги, мнозина се страхуват, че могат да останат без лечение и по тази причина купуват в промишлени количества. Според фармацевти усещането е много неприятно.