Столичанин, пътуващ в столичния "Градски транспорт" засне доц. Атанас Мангъров да се вози спокойно без маска, съобщи в. "Телеграф".

"Мангъров се качи в автобус 310 от Сточна гара в посока кв. "Люлин" в четвъртък малко след 20 часа вечерта. Той седна на най-задната седалка в полупразния автобус до група млади ромки, които разговаряха шумно и също бяха без маски. Единствено по-възрастен мъж носеше маска, но в познатия стил "лигавник", поставена ниско долу под носа. След като се повози две спирки с рейса, Мангъров слезе на спирката при бул. "Христо Ботев", откъдето се прехвърли на трамвай, отново без изобщо да си постави маска", разказа очевидецът.

Само преди няколко дни началникът на Детското отделение в Инфекциозна болница бе гост в предаването на Георги Любенов по БНТ, който часове по-късно обяви, че е заразен с коронавирус. Доц. Мангъров обаче заяви, че няма да си прави тест, освен ако не му бъде издадено предписание.

В края на май по отношение на носенето на маски, инфекционистът коментира: "Аз се качвам на автобус и си слагам маска, само защото ще ме глобят". Явно сега - няколко месеца по-късно, доц. Мангъров е променил мнението си и вече не се плаши от глобата.

Междувременно Фейсбук отново "цензурира" доцента, като отбеляза негов пост за некоректен и подвеждащ. В публикацията доц. Мангъров показва изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и пише - "70.6% от заболелите (със симптоми) винаги са носили маска. 3.9% никога не са носили маска".

Всъщност обаче данните на CDC обхващат само периода 1-29 юли, а цитираните 70 процента са едва 108 души. Ето защо от Фейсбук алармират под публикацията на Мангъров: "Независими проверители на фактите казват, че в тази информация липсва контекст и би могла да подведе хората".