Христо Щерионов е новият главен директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той е бил назначен късно днес от министъра на транспорта Росен Желязков на мястото на трагично загиналия преди няколко дни при пътен инцидент в Румъния бивш шеф на ГВА Станимир Лешев. Щерионов обаче е временно на поста, докато не бъде обявен конкурс за длъжността.

Христо Щерионов е роден на 31 юли 1963 г. През 1986 г. завършва пълния висш курс на обучение във ВНВВУ "Г. Бенковски", специалност "Инженер по експлоатация и ремонт на летателни апарати".

Работи на летищата Безмер, Крумово, Божурище, като заема последователно длъжностите старши техник в авиационна ескадрила, борден инженер на вертолет Mи-8, заместник-началник по техническата част.

На летище София постъпва през 1992 г. От 1999 г. е заместник-директор по безопасност на експлоатацията и аварийно спасителната дейност. От 2008 г. е последователно заместник-директор и директор на дирекция "Летищно осигуряване на полети". От 26 юни 2013 г. до февруари 2017 г. е изпълнителен директор на "Летище София" ЕАД, а след това за кратко е директор и на летище Пловдив.

В момента е директор на една от най-важните дирекции в ГВА - Оператори, авиационна сигурност, въздушно пространство, търсене и спасяване и правно осигуряване". За неговия пост също ще се обяви конкурс.

ГДГВА е агенцията, която издава всички разрешителни в страната, свързани с гражданската авиация и лицензите за въздухоплавателни средства, за авиокомпании, разрешителните за полети и всичко, свързано с гражданската авиация.