Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов без да даде повече подробности. Той каза това по повод повдигнатото по-рано днес обвинение срещу Кабил за две заменки, ощетили държавата с близо 116 млн. лева. На ексминистъра беше наложена парична гаранция от 50 000 лева. Той обаче заяви, че не се признава за виновен и ще обжалва гаранцията.

Найденов уточни, че става дума за заменки на 1200 дка гори в района на курорта Боровец. Той обаче спомена за още една заменка.
"Заменките са три - две от тях са подписани от Кабил и една от бившия директор на Държавна агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков", добави министърът пред журналисти, цитиран от БГНЕС.
Срещу Юруков вече бе внесен обвинителен обвинителен акт в съда за други заменки, на стойност 12 млн. лв.

Найденов прогнозира, че за третата заменка може би ще се повдигне обвинение и на  Юруков, тъй като засягала същата схема, за която е обвинен Кабил.

"Ако не бяхме наложили мораториум, тези гори щяха да бъдат изсечени и биоразнообразието – унищожено. Проверката на инспектората няма да спре: Сигурно ще ни трябват поне два мандата да проверим заменките. Не знам колко ще ни търпят на власт, но ще трябва много време, за да бъдат проверени, тъй като заменките на горите са над 300, а заменките на земи – около 5000. Мисля, че няма да приключат нещата с Кабил – ще има и други повдигнати обвинения, тъй като и членове на неговия политически кабинет са подписвали замени“, закани се министърът.

Найденов припомни, че има разпоредба регионалните структури на Агенцията по горите да атакуват в административния съд заменките, когато това е възможно. "Това може да се окаже "кауза пердута", тъй като трябва да наемем юристи, а не можем да си позволим такива", призна той.

Мирослав Найденов обясни, че ще се търси възможност с новия закон за горите да бъде въведен механизъм, с който да бъдат възстановени средствата, които държавата е изгубила чрез направените замени. Промените на предназначението на земи и гори ще става само след заплащане на реалната им стойност, коментира още министърът.


Вижте видео от изявлението на министър Найденов