Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с търговски вериги по повод кампанията „Истински евтина Коледа”, организирана от "Вестникарска група България", предаде „Фокус”.

„В последния Великден и Коледа това се случи, разчитаме това да се случи пак, декларираха го и търговските вериги – ще се случи. Форматът сигурно няма да е този досега – изредени 10 продукта за определен период, а в по-разчупен вариант, повече стоки, сигурно ще изберат различно време. Важното е информацията да стигне до хората”, добави министърът.

Цените на десет основни хранителни продукта "замръзнаха" от 3 август в някои търговски вериги по инициатива на земеделското министерство. Десетте стоки са: хляб - "Добруджа" и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", пилешко и свинско месо (трупно), яйца в разфасовка от десет броя размер "М" и кренвирши.

Сега Найденов каза, че не е било коментирано нито замразяване, нито размразяване на цените. По думите му коментирани са предложенията на търговските вериги и се очаква техният отговор.
Коментарите са били около продължаващата почти три месеца промоция на три вериги на тези основни хранителни продукти "и евентуално тази инициатива за една истински евтина Коледа с какво могат да помогнат да се случи".

Търговските вериги приемат идеятата. След като получат конкретното предложение, ще отговорят, заяви Мирослав Найденов.
„Те потвърдиха, че някои от тях продават на себестойност или под себестойност тези основни хранителни продукти с оглед да могат да задоволят търсенето към тях и да отговорят на социалното очакване”, каза още министърът.

Той уточни, че бъдещото поевтиняване на най-търсените стоки по Коледа не е обвързано с никакви обещания от страна на Министерството на земеделието и проверките на Агенцията по храните продължават да бъдат засилени, предаде БНТ. Търговските обекти, които участват в инициативата, няма да бъдат толерирени, категоричен бе Мирослав Найденов, като се аргументира с предстоящите законови промени. Те ще защитават интересите на българските производители, така че да получават по-бързо парите си от големите вериги у нас.

Неотдавна той изрази надежда „добрата практикада бъде продължена и в следващите тежки месеци.