Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) подготвя промяна в нормативната уредба, която изрично да забранява връщането на хранителни продукти от обекти за търговия на дребно в предприятия за производство и преработка на храни, съобщиха от агенцията, цитирани от "Фокус".

При съвместна акция експерти на БАБХ откриха в хладилна камера в предприятие за преработка на месо, собственост на „СВС 98“ ЕООД, наличие на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност (311, 87 кг.), върнати от три търговки вериги – „Била“, „Фантастико“ и „345“. Откритите разфасовки са „Лудогорско пиле“, произведено от фирма „Пилко“ ЕООД и „Дюк“, произведено от фирма „СВС 98” ЕООД. Представени са документи за връщане на хранителните продукти от супермаркетите.
За проверката потвърди пред БНТ и министър Мирослав Найденов. Той също обяви, че се подготвят промени в нормативната уредба, старите храни да заминават директно към екарисажа.

Подобно действие нарушава проследяемостта на хранителните продукти и е в разрез с добрите производствени практики като застрашава здравето на потребителите. На всички нарушители ще бъдат съставени актове за установяване за административно нарушение, се казва в съобщението на БАБХ.