Миналия петък, след сигнал на Еврокомисията, в магазин от голяма търговска верига у нас бяха открити и иззети 86 килограма лазаня „Болонезе“ със съмнение за конско месо в нея. Две проби от нея бяха предадени за изследване в лаборатория в Берлин. Резултатите са пристигнали тази сутрин и са доказали наличие на конско месо в продукт от този вид с етикет, че е с телешко.

И двете проби са положителни за наличие на конско месо, съответно 80% конско месо и 50% конско месо.

Днес Българска агенция по безопасност на храните изпраща нови пет проби от други продукти за ДНК-анализ в европейски лаборатории.

През изминалите 10 дни бяха взети 30 проби по официален контрол и изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ за извършване на бързи „скрийнингови“ тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители, всички проби са отрицателни. В съответствие с решение на европейската комисия през март ще бъдат изпратени 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо, уточняват от агенцията по храните.

„В случая тревожното е, че скандалът се разраства. При първите случаи, които бяха констатирани, такива продукти в България нямаше, след разширената проверка, която разпореди ЕК, явно вече тези продукти се намират", каза миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов.
Когато на етикета се изписва говеждо или телешко месо, а съставът е конско месо, това заблуждава потребителите, добави той.

В Европа скандалът продължава

Днес румънските санитарни власти обявиха, че са открили в Букурещ 100 килограма конско месо, на което е имало етикет за говеждо месо. Според властите месото е било предназначено за местния пазар. В момента тече разследване, посочи говорителят на Националната санитарна служба, цитиран от АФП. Според него собственикът на склада е признал, че е използвал фалшиви етикети за месото.

Великобритания е сред страните, най-силно засегнати от скандала. Там бяха направени и първите 3 ареста на месари, които добавяли конско към телешкото месо. Продуктът от конско месо, предлаган като „лазаня с телешко месо", е сервиран дори на ученици в много училищни столове на Острова.

Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в половината държави от Европейския съюз.
Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.

Румънският износ е напълно законен, но Европейската комисия се притеснява от липсата на информация върху етикетите. Поради това във всяка страна членка на съюза спешно ще бъдат направени общо 2250 ДНК-проби.

Скандалът с конското месо в Европа стигна и Азия.

Хонконгските власти наредиха на „Паркншоп”, една от най-големите вериги супермаркети, да изтеглят лазаня на хранителния гигант „Фондус”, който е една от компаниите в центъра на скандала. Продуктът е внесен от Великобритания и е приготвен от френската фирма „Комигел”.