Както съобщава в. „Дейли мейл“, цитиран от БГНЕС, лекарите са готови да поставят месните продукти в списъка с канцерогенни вещества (пораждащи
рак), наравно с арсеника и азбеста.

Според съобщения в медиите, прясното месо също попада в списъка.
СЗО го определя като "малко по-малко опасно от консервираното".

Учените обясняват, че използването на тези продукти би могло да повиши риска от рак на дебелото черво.

Обновяването на списъка с канцерогени идва на фона на съобщенията, че във Великобритания от рак всяка година умират повече от 150 000 души.
СЗО е готова да отиде по-далеч и да обяви, че преработеното месо причинява рак.

„Дейли мейл“ посочва, че тези промени в списъка с опасните храни ще нанесе силен удар на селското стопанство, както и на бизнеса в сферата на бързото хранене. Според съобщения в медиите, официално обновеният списък ще бъде обявен в понеделник.

Правителството у нас предлага въвеждането на Данък обществено здраве, който ще обхване храни с прекомерно съдържание на трансмазнини, сол, захар, кофеин. Най-строго ще бъдат обложени продуктите със съдържание на частично хидрогенирани мазнини. Различните продукти ще бъдат обложени с различни ставки, като данъкът ще между 3% и 78% за различните групи.

Основната цел на данъка е да се ограничи приемът на вредните съставки, които доказано водят до затлъстяване и различни заболявания, а производителите да бъдат принудени да променят рецептурите си и да започнат да влагат по-малко от тях или да ги заменят с други продукти.

АНКЕТА: Одобрявате ли въвеждането на данък "вредни храни"?