В неделя сутринта детето, осиновено от германско семейство, внезапно спряло да диша и посиняло. Подаден е сигнал на тел. 112, а до пристигането на екипа на Спешна помощ зам.-директорът на "Пирогов" доц. Олег Чолаков прави сърдечен масаж на момиченцето, но то вече било мъртво.

Пред Нова телевизия д-р Васко Данчев, който има 30 години стаж, обясни какво се е случило в неделя сутрин, когато е получил сигнала от Центъра за спешна помощ.

Получих адреса от диспечерната зала в 7.31 ч. Казаха, че има дете, което е спряло да диша. Веднага се качихме на линейката и бяхме на мястото в хотел "Хилтън" в 7.39 часа”, каза лекарят.

Д-р Данчев се качва в стаята, където е детето. Там той намира мъж, за когото по-късно разбира, че е зам.-директорът на „Пирогов”.

Той правеше сърдечен масаж на детето от 25 минути. То беше в състояние на биологична смърт – нямаше дишане, нямаше сърдечна дейност, зениците бяха разширени и не реагираха на светлина”, категоричен бе медикът от Бърза помощ.

По думите на д-р Данчев осиновителят му казал на английски език, че детето е със сърдечен порок. Лекарят не е имал предварителна информация за заболяването.

Вчера, след извършена проверка по случая, от Министерство на здравеопазването съобщиха, че предлагат на директора на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев да наложи административна санкция на д-р Данчев. Проверяващите са установили, че линейката е била с цялото налично оборудване, но лекарят не го е използвал, съобщиха от МЗ.

Д-р Данчев коментира, че не знае за предложението на здравното ведомство да бъде наказан. Той също каза, че в линейката е имало всичко необходимо и тя е била оборудвана и с дефибрилатор.
Медикът обясни, че при пристигането си в хотела е взел от линейката медикаментозна и хирургична чанта, а куфарът с други необходими инструменти е бил носен от шофьора.

"Дефибрилаторът не съм го взел, но можеше да го вземем за 1-2 минути, ако се наложи. Когато получаваме адрес, ни казват оплакванията на пациента и ние се ориентираме какво да очакваме", обясни д-р Васко Данчев.

Зам.-директорът на Спешна помощ-София Светла Богданова пък заяви, че все още не е получен официален документ от проверката, която е извършена от Министерството на здравеопазването. В момента тя изготвя справка за случилото се в неделя, за да я представи пред здравното ведомство.

Точната причина за смъртта на момиченцето ще стане ясна след аутопсия.