Хората с непълни, заличени или сгрешени адреси имат избирателни права и ще могат да гласуват, като ще бъдат дописвани в избирателните списъци, каза пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия. Има населени места с променени имена на улиците, така че те се разминават с адресите в личните документи, уточни той. Тези хора ще попълват декларация, че не са гласували на друго място, посочи Андреев.

В момента ЦИК разглежда методическите указания за секционните избирателни комисии (СИК), защото започна обучение на членовете на СИК, каза Андреев.

С последните промени в Избирателния кодекс се дава само един протокол за отчитане на резултатите. От ЦИК препоръчват членовете на СИК да правят чернови на протокола от гласуването, данните от който, след като бъдат проверени, да бъдат вписвани в официалния протокол. Ако протоколът все пак бъде сгрешен, той се предава в ОИК, определя се член на ОИК, който да предаде друг протокол в СИК, за да бъде попълнен с верните данни.

До 17.00 ч. днес изтича срокът, в който ако някой кандидат за пост се откаже, може да бъде заменен от неговата партия или коалиция. Това е и срокът, в който ако има отказ за регистрация на даден кандидат, той също може да бъде заменен. При невъзможност за участие или при смърт на кандидата, партията или коалицията може да предложи друго лице в срок до седем дни преди изборите, посочи Андреев.

До 27 септември електронните медии са длъжни да представят в ЦИК или ОИК, и на Сметната палата своите тарифи и условия за отразяването на предизборната кампания. 30 септември е крайният срок за назначаването на секционните избирателни комисии, съобщи Александър Андреев.

Изработва се специален софтуерен продукт, който ще улесни работата на СИК, най-вече да проверяват дали имат грешки при протоколите, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти, след откриването на завод в ловешкото село Баховица. По думите му това са най-сложните избори заради обема числа, който трябва да се обработят, особено в София, затова се взимат всички възможни мерки да не се повтаря ситуацията с "Арена Армеец" от 2015 г.

Променен е Изборният кодекс, организацията по приемането на книжата, увеличен е съставът на Общинската избирателна комисия, ще има много повече специалисти. "Всичко, което е можело да се направи, е в ход, и се надявам изборният процес да е безпроблемен", добави Дончев.