Спасителният екип, който търси Боян Петров, е излетял от летището в Катманду към връх Шиша Пангма, съобщиха от Dream Wanderlust в официалната си страница във Фейсбук.

"Спасителният екип с хеликоптера вече започна операцията по търсене на изчезналия алпинист Боян Петров тази сутрин. Времето е умерено добро за провеждане на операцията. Екипът се движи към връх Шиша Пангма. Днес екипът трябва да извърши финално търсене на Боян, преди да се стигне до някакво заключение", се казва в съобщението.

Наземните екипи продължават издирването. Китайските спасители претърсват в района на Лагер 1 и ако времето позволява, ще продължат нагоре към Лагер 2.

Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно, коментира пред bTV алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи без кислородна маска и без шерпи шестия по височина връх в света - Чо Ойо (8188 м.) В момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува покрива на света, както наричат най-високия връх - Еверест.

Скатов иска да покори Еверест без кислород и шерп, но има вероятност да го задължат да вземе шерп след изчезването на Боян Петров.

Той е разбрал за изчезването на Боян на 13 май.

"Първоначално не можех да повярвам, реших, че е станала някаква грешка", сподели алпинистът.

Той също потвърди, че спасителната акция, организирана за Петров е безпрецедентна.

"Дай Боже да стане чудо и да го открият жив и здрав, но шансовете са минимални", каза още Скатов.

 

Имало вероятност с Боян да се срещнат в подножието на Еверест. Досега те са били заедно на три експедиции.