Имаше момент, в който изглеждаше, че Радев можеше да е водач на народен бунт, след което се прибра в по-институционалната си позиция на критик на управлението. От гледна точка благополучието на обществото това е отговорна позиция. От гледна точка на неговия шанс да стане новия месия може би пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта, разминахме се с революцията и смятам, че това е добра новина. Това каза социалният антрополог Харалан Александров пред БНТ.

По думите му хората искат едновременно промяна и стабилност.

"Искат да запазят стабилността и растежа, но той да стане по-почтен, прозрачен и включват - всички искат да участват в управлението, което хората разбират като достъп до ресурси", каза още той.

От своя страна социологът Андрей Райчев заяви, че протестът от лятото се разцепи.

"Той почна като граждански, който трябва да обединява всички. "Гражданите срещу властта" не стана, защото се партизираха. Десните бяха на път да излязат от позата си на месии и бяха на път да влезнат в диалог с хората, но се върнаха в класическата си поза "Ние сме единствени", обясни Райчев.

Според него изборите ще са през април.

"Нинова категорично победи противниците си, тя промени характера на БСП. Левицата беше компромисна партия, отстъпчива, търсеща консенсус, а сега е обратното - остра, опозиционна, агресивна", каза още той.

Според Харалан Протестите не постигнаха целта си.

"Сблъскаха се двете поколения между младите и по-възрастните. Родителите почнаха да питат децата си какво не е наред. Започна интересен диалог, който ще се развива", каза още той.

"Според мен политиците си дадоха сметка колко крехка е нашата политическа цивилизованост. Все пак сме постигнали сме нещо като българска версия на избирателната представителна демокрация, която се крепи на някакви цивилизовани отношение. С регреса, която преживяхме с ковид удара, губим най-ценните постижения на нашата цивилизация - способността да водим спокоен разговор, да мислим и да дебатираме, допълни социалният антрополог.

По отношение на коронавируса Харалан Александров заяви, че ни е трудно да приемем че това е природата, която в един момент се разтърсва.

"Предпочитаме вирусът да бъде продукт на тъмната страна на разума, отколкото да си признаем, че сме незначителни и че природата е безразлична към нас. Това е много смиряващо и тежко признание в епоха на огромна човешка гордост и самонадеяност", каза още той.

От своя страна Андрей Райчев заяви, че истерията е причинила много повече отколкото самата болест.

"Няма политическо решение, има състояние на масова психика, които изискват това и властите вървят по свирката. Властите само реагират, това е големият проблем. Краят му се вижда, ваксината ще успокои хората. Приказките против ваксинирането вредят на тези, които говорят против ваксинирането. Хорат трябва да се успокоят, защото са в тежка страхова невроза", обясни Райчев.