Граждани се събраха пред Националния дворец на културата в столицата, за да се включат в поредния "Поход за мир", призовавайки страната ни да запази военен неутралитет.

Мотото на проявата отново е "Не на войната, да на мира", а участниците в нея са се организирали предимно в социалните мрежи.

"България трябва да си има свои национални интереси и приоритети. Не може да изпраща оръжия и боеприпаси, с което да участва в подклаждането на военни конфликти", каза за БТА участник в демонстрацията.

Протестиращите събират и оръжия-играчки в знак на протест срещу настояването на някои политици България да подкрепя военно Украйна.

Сред хората, дошли на събитието, се събират подписи за национален референдум, озаглавен от организаторите "България за мир и суверенитет".

По време на пресконференция, състояла се на 20 април в Националния пресклуб на БТА, от организационния комитет на "Общобългарски поход за мир и неутралитет" обявиха и шестте въпроса за референдума.

БТА припомня, че на 21 май участници в шествието "Поход за мир" (привърженици на "Възраждане") хвърляха червена боя по сградата "Домът на Европа", в която се помещават представителството на ЕК и бюрото на Европейския парламент. Заради случая бе образувано досъдебно производство.