Хиляди хора в цялата страна излязоха днес привечер на организиран чрез социалните мрежи "Общобългарски поход за мир и неутралитет".

Стотици граждани се събраха на площад "Народно събрание" в София в рамките на инициативата, която се провежда едновременно в няколко големи града в страната. Пред парламента движението е блокирано. С тъпани и гайди започна тази вечер походът за мир и неутралитет. Почти всеки участник развява родния трибагреник. Паметникът на Цар Освободител също е обвит с българското знаме.

Гражданите се обявяват категорично за това, че България не трябва да е страна във военния конфликт в Украйна, да не се дава оръжие или военна помощ на Киев.

"Аз отправям послание за миротворчество и България трябва да бъде миротворец, тя е дала християнството и на Русия, и на Украйна. Тя е майка и на Русия, и на Украйна. И само една държава, която пази неутралитет, може да види обективно и да разбере двете страни на конфликта. Не може пристрастна към едната страна да сме и да дадем оръжие - една майка не дава оръжие на по-слабото си дете, когато двете деца се бият, тя ги разтървава", заяви гражданин, цитиран от БНР.

Снимкаа: БТА

"Тук съм, защото първо съм българка и искам всички българи да сме заедно за каузата, която в момента най-много рикошира върху българския народ", споделиха участници в демонстрацията пред парламента.

6 искания са внесени в Народното събрание - част от тях са да се наложи мораториум за изпращане на войски, забрана за износ и внос на ново оръжие, както и да се наложи мораториум за създаване на военни бази на територията на нашата страна.

Снимка: БТА

Антивоенни протести се провеждат и в други големи градове на страната - сред тях Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Няколкостотин души, предимно млади хора и семейства с деца, се събраха на площада до Джумая джамия в центъра на Пловдив на похода за мир и неутралитет. Присъстващите се обявиха против изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. Те призоваха България да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия.

Хората скандираха "оставка". Те носеха плакати с надписи за мир, неутралитет, бъдеще за децата си. Протестиращите призоваха президента Румен Радев да свика национален референдум и народът да е този, който да реши дали да се изпращат оръжия.

В протеста се включиха членове и симпатизанти на партия "Възраждане", а народният представител Елена Гунчева заяви, че "в момента, в който официално предоставим оръжия на Украйна, ставаме държава, участник във въоръжен конфликт".

Снимка: БТА

Десетки граждани се събраха тази вечер и пред сградата на Областна администрация Стара Загора. "Днес хиляди българи от различни български градове ще отправят послание към правителството на България да не извършва национално предателство", каза един от организаторите на събитието Мирослав Милчев. "За нас, хилядите мирни граждани, предоставянето на военнотехническа помощ, е равносилно на вкарване на България в тази война на страната на Украйна", допълни той.

Присъстващите носеха български знамена и плакати, с които призоваха за пълен неутралитет на България заради войната в Украйна. Те заявиха, че са против предложението за изпращане на оръжие за Украйна и поискаха неутралитет на страната ни във войната.

Снимка: БТА

За утре е насрочена друга - контрапротестна проява, която ще настоява депутатите да вземат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>