„Тази идея съществува още от миналата година. Тогава започнаха да възникват много локални пожари в района на Община Тополовград по границата. Мигрантите, преминавайки, се губят в местността, палят огън, за да може каналджиите да ги намерят и от тях се разрастват пожари", обясни пред "Фокус" мотивите си кметът Божин Божинов.

"Създаваха доста проблеми, пожарите се разнасяха и дори имаше вероятност да преминат към Турция един-два пъти”, разказа той.

Кметът на Тополовград обясни, че общината, съвместно с Историческия музей в града работят по идеята за създаване на доброволни формирования или сдружения в центрове за обучение в охрана, природосъобразен живот и отбрана на държавната граница.

„Кръстили сме го „Учение, труд и отбрана”. Към момента има вече около 200 човека, които са съгласни да се включат към тези доброволни формирования и да започнем едно обучение. Искам в тази идея да включа и учениците от 10-ти клас”, посочи Божинов.

„Ще изпратим писма до министъра на вътрешните работи и министъра на обраната, в които ще помолим Министерството на вътрешните работи да предостави безвъзмездно на Община Тополовград двете застави – 14-а и 15-а в село Филипово и в село Присадец.

Общината се ангажира да освободи поне една от двете застави, да сложим дограми, да сменим покрива, да направим помещения с легла и кухни, за да може тези доброволни формирования да имат база. От Министерство на отбраната ще искаме да ни осигурят и предадат военни, както и учебни оръжия, с които да обучим учениците”, поясни Божинов.

„Предполагам, че това ще въздейства и на морала, и на отношенията им към родителите и близките. Имам за себе си поне чувството, че тези хора, които ще се включат в тази идея, ще станат по-различни”, отбеляза кметът Божинов.