Мъжът е бил смъртоносно прострелян от рикоширал куршум след предупредителен изстрел във въздуха, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Афганистанецът  е починал на път за болницата, след като е получил огнестрелна рана в тила.

Инцидентът е станал в близост до град Средец на т. нар. зелена граница. Група от около 50 нелегални имигранти от Афганистан се опитали да влязат в нашата страна. Първоначално беше съобщено, че те са били въоръжени и са влезли в престрелка с органите на МВР, но по-късно Костов уточни, че са били агресивни и са отказали да се подчинят на заповед на граничните полицаи да спрат и да се върнат. Тогава, според обясненията на полицаите, единият от тях е стрелял във въздуха. Разследването ще установява какво точно се е случило.

По-рано агенция АФП допуска и версията, че мигрантът е застрелян директно при размириците. 

Обяснението на главния секретар на МВР

"Снощи около 22.00 часа наш граничен патрул от 3-ма служители в района на град Средец се е натъкнал на 54 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжие. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията", разказа Георги Костов, цитиран от "Фокус". 

"Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма", каза още Костов и допълни, че те са се придвижвали пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност.

Мястото, през което са проникнали, се охранява от интегрираната ни система и пробивът е регистриран. Поводът служителите ни да са там е точно засеченият пробив в интегрираната система, заяви по-късно на брифинг в Елхово Георги Костов, като уточни, че държавната ни граница не се охранява човек до човек.

Незаконно проникналите през границата са задържани в ГПУ-Средец, предстои да бъдат отведени в приемния център в Елхово. Засега няма задържан български гражданин, каза главният секретар на МВР.
Има голяма вероятност някои от задържаните нарушители да познава мястото на преминаване, посочи той.

Тези хора освен нарушители са и извършили престъпление по Наказателния кодекс, каза главният секретар.

Разследването започна

Окръжна прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая. 
Няма 24-часово задържане спрямо евентуалния извършител, каза окръжният прокурор Калина Чапкънова. 

Следовател е извършил досега два огледа на мястото на инцидента, иззето е огнестрелно оръжие, в което е имало 7 патрона (при вместимост 8). Експертиза все още не е извършена, обясни окръжният прокурор.
Назначена е и съдебно-медицинска експертиза. Аутопсията на починалия ще бъде извършена в Съдебна медицина в Бургас.

Оглед е извършен на 65 метра от мост, където е станал инцидентът. На пострадалото лице е била оказала медицинска помощ и затова тялото е било преместено, уточни прокурор Чапкънова.

Раница (била на гърба на загиналия), два мобилни телефона и огнестрелното оръжие - това са иззетите вещи на място.

Няма информация за самоличността на загиналия, тъй като в нито един от задържаните не са намерени документи за самоличност, така че предстои тя тепърва да бъде изяснена, каза прокурорът.

Първи случай в ЕС

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България. Това е и първи случай със смъртен случай след стрелба при прекосяване на сухопътна граница на страна от ЕС.
Премиерът Бойко Борисов е напуснал срещата на върха на ЕС в Брюксел късно снощи и се е завърнал в България.