Районният съд в Бургас даде отсрочка на четиримата гранични полицаи, които са подсъдими в Турция за смъртта на турски рибар, и отложи делото, на което те трябваше да дават обяснения.

Заседанието е насрочено за 9 ноември, а дотогава защитата на граничарите трябва да се снабди с още писмени доказателства. Сред тях са документи от разследването, проведено в България година след инцидента, със заверен препис от решението на Съда за правата на човека, който през 2014 година призна за невинни четиримата български граничари Михаил Цонков, Живко Петров, Николай Петков и Николай Костов.

Днес полицаите се изправиха пред Районния съд в Бургас

Снимка: Bulphoto

"Предстоят разговори в правосъдното и външно министерства. Разчитаме на съдействие оттам, както и на държавата като цяло", коментира адвокат Росен Кожухаров, който представлява трима от подсъдимите, предаде "24 часа".

Подобно бе и изявлението на адвокат Станко Кралев - защитник на Николай Петков.

И двамата адвокати поискаха днес да не се дава ход на делото, за да може да се организира възможно най-добрата защита на четиримата граничари.

Те бяха посрещнати като истински герои от насъбралите се на митинг в тяхна защита бургазлии.

Граничните полицаи бяха посрещнати като истински герои от насъбралите се на митинг в тяхна защита бургазлии

Снимка: Bulphoto

След излизането им от съдебната палата четиримата бяха разцелувани от свои близки и симпатизанти, а Цонков от името и на останалите благодари на присъстващите и на медиите за огромната подкрепа.

Тази сутрин в подкрепа на граничните полицаи пред Съдебната палата в Бургас се събраха над 200 души. Площадът се изпълни от бивши гранични полицаи, представители на бургаски рокерски клубове, както и граждани, дошли да засвидетелстват подкрепата си към Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов.

Снимка: Bulphoto

"Преди десет години те защитиха нашата родина. Тогава те защитиха нас и сега ние трябва да ги защитим", каза Стефан Петров от Организацията за защита на българските граждани, инициатор на протеста.

Омбудсманът на града Тодор Стамболиев призова държавата за подкрепа. Той каза, че страната ни трябва да наеме турски адвокат, който да защити нашите гранични служители на предстоящото дело срещу тях в турския наказателен съд.

"Все повече усещаме подкрепата на българските институции, но остават и страховете ни", каза бившият граничен полицай Михаил Цонков: "Те в процеса ще ни осъдят и от там нататък какво следва. Да почваме, те да викат "Дайте ни ги", а ние да казваме "Няма да ги дадем".

Бившият граничен полицай Михаил Цонков при влизането му в съда

Снимка: Bulphoto

"Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита",  заяви по-рано главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия.

"Не можем да говорим в никакъв случай за предаване на българските граждани на турската страна. Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция", категоричен бе той.

По думите му проблемът за тези граждани е, ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната ни.

Инцидентът с турските бракониери стана през април 2008 година в български териториални води край Резово. След като турският плавателен съд е засечен от бреговата охрана, на място е изпратен граничен полицейски патрул. Последвала обаче схватка на борда на турската гемия, тъй като тримата бракониери били изключително агресивни, припомни днес Михаил Цонков. При сборичкването си с рибаря Ялчин Ерджан автоматичното оръжие на Цонков се оплело в мрежите и произвело изстрел. Рибарят е пронизан в гръб и издъхва на път за болницата в Царево.

Това дело вече се води в България и завърши с оправдателна присъда. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ерджан. Сега обаче Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков са призовани в Турция като обвиняеми за смъртта на рибаря. Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и подобна мярка.