Ако бъде доказан картел на пазара за горива, обикновените граждани биха могли да търсят компенсация, каза председателя на КЗК Юлия Ненкова на специална пресконференция.

Пътят обаче няма да е лесен - първо, в българското законодателство трябва да бъде включена директива EC/104. Изготвен е законопроект, който ще бъде гледан от Министерския съвет. Ако той бъде приет и мине през парламента, то всеки гражданин би могъл да съди организаторите на картел за обезщетение за пропуснати ползи. Какви доказателства обаче ще трябва да се представят в съда (бел. ред. - например касови бележки), щяла да покаже съдебната практика, по думите на Ненкова.

Председателят на КЗК изрично подчерта, че има уверение, че правителството ще разгледа възможно най-бързо законопроекта.

Според КЗК, „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”, са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители.

От думите на Юлия Ненкова стана ясно, че минимум 4 години са продължили договорките между компаниите на пазара на горива в България. Тя не отрече, че след секторния анализ на пазара от 2011 година е имало препоръки към четири компании да коригират поведението си, но уточни изрично, че не е видяла някоя компания да се е поправила.

Ненкова заяви, че за КЗК няма съмнение в това, въпросът е дали има смекчаващи обстоятелства.

От изявлението на Ненкова се разбра, че картелното споразумение е дори преди 2012-та година и продължава до днес. По думите ѝ в комисията разполагат с писмени доказателства, но не уточни дали това са улики, които да доказват договорките.

Председателят на КЗК смята, че компаниите са се договаряли за различни периоди - ежемесечно, ежеседмично и ежедневно. Това навежда на мисълта, че почти всеки ден големите вериги бензиностанции са се разбирали на какви цени да продават горивото.

На въпрос защо "Ромпетрол" е отпаднала от списъка от проверяваните дружества, Ненкова каза, че няма доказателства те да са участвали в картел.