Казусът е спорен заради това, че с президентски указ от януари 2001 г. Елешница преминава от община Белица към Разлог. 

Спорните гори са в землището на Елешница и до този момент са третирани като държавни. Община Разлог не ги е заявила като административен принципал на селото.
Оказа се обаче, че община Белица е направила това още 2000 г. и има съдебно решение за въвеждането им във владение, твърди кметът Ибрахим Палев.

"Тези гори още от миналата година сме ги заявили и ги искаме. Спряха ни процедурата. Не знам за какво. Никакво обяснение не ни дадоха. Сега нещата са на финала и от там някой пак се опитва да прави политика от това нещо", обясни Палев, цитиран от БНР.

От общинската управа в Разлог заявиха, че са изискали цялата документация, свързана с възстановяването на въпросните гори на община Белица, и са категорични, че ще водят дела срещу това решение, което е пренебрегнало факта, че Елешница вече е в друга община.

Жителите на селото, създали тези дни инициативен комитет за защита на местните интереси. Елешница е обградена отвсякъде с гора и те се опасяват, че ще стане като в Белица, цялата гора ще бъде изсечена и всичко ще бъде унищожено.

Хората са категорични, че ще противодействат с всички сили. 

"Най-напред ще опитаме да затворим входящите и изходящите пътища за Елешница. Ако това не стане, ще затворим пътища от националната мрежа и така. Няма да допуснем да се случи", каза един от жителите.

Тази вечер ще се проведе общоселско събрание в село Елешница, на което са поканени кметовете и на двете общини, както и експерти от институциите, издали решенията за статута на проблемните 18 хиляди декара стари гори.

Село Елешница се намира на 18 км източно от Разлог, в долината на р. Златарица. В него живеят малко над 1400 души. Землището на селото е сравнително голямо. То обхваща площ от около 300 квадратни километра, но има предимно планински, а на юг полупланински характер.