От утре до 3 януари в цялата страна ще има повече пътни полицаи, за да подпомагат движението, каза на пресконференция Мария Ботева от националната полиция. Тя посочи, че целта е да няма задръствания или инциденти, предаде БТА.

Към курортите и граничните пунктове се очаква засилен трафик, посочи Ботева. През почивните дни продължава и традиционната контролна дейност. Униформените ще следят за нарушения на скоростта, употреба на алкохол и наркотици. Няколкостотин камери и устройства за тестване срещу алкохол и наркотици ще бъдат изкарани на пътя.

Снимка: БТА

Пътните полицаи ще следят и за неправилни маневри или каране в аварийната лента.

Миналата година в дните около празниците са съставени над 40 000 документа за нарушения. По пътищата са станали близо 180 катастрофи. 18 души са загинали. Основната причина е неправилна реакция от страна на водача.

Емил Ангелов от дирекцията по контрол на общоопасните средства посочи, че започват засилени мерки при пиротехниката. Ще има контрол по продажбите и забрана за използване на пиротехника на обществени места. Най-често наранявания от пиратки стават след употреба на алкохол. Първи резултати от проверките тази година се очакват след Коледа. Около коледните празници миналата година са установени 22 нарушения. Наказанията по закон са от 500 до 2000 лева.

Снимка: БТА

Петър Димитров от столичната полиция посочи, че ще има повече полицаи около молове, авто и жп гари, градинки и паркове. Стриктно ще се следи продажбата на пиротехника, както и колите, извършващи инкасова дейност.

Снимка: БТА

Близо 1800 обекта са проверени от пожарникари преди празниците, обявиха още от МВР, цитирани от БТА.

В 313 обекта са открити нарушения - липсващи документи, липса на евакуационно осветление или други. Съставени са 19 акта. В няколко града ще има изнесени екипи на дежурства.

Росен Белишки от криминалната полиция посочи, че бум на кражбите няма, но отбеляза, че отварянето на обикновени патрони на брави и необезопасената дограма са най-лесни за проникване от страна на крадците. Здрава метална врата и секретни патрони, блокировка на дограмата повишават сигурността, каза Белишки.

Снимка: БТА

Крадците се интересуват кога собствениците няма да са в жилището, какви ценности има вътре, обясни той и прозова всички да бъдат внимателни на места с много хора, за да не станат жертва на джебчийска кражба, посочиха от полицията.

По време на празниците ще има и планирани акции.