Голяма авария на довеждащия водопровод ще остави Свищов без вода за неопределено време.

Аварията е възникнала по напорната част на водопровода, до село Вардим, захранващ град Свищов с питейна вода. Кметът на Свищов Генчо Генчев коментира за БТА, че опасността градът и населените места да останат без вода утре е голяма. Той посочи, че причината е в некачествените тръби на захранващия водопровод, поставени преди девет години.

По думите му аварията е възникнала в труднодостъпно, блатисто място и за да бъде отстранена, е нужно да бъде създадена твърда подложка, което ще отнеме време.

Осемкилометровата отсечка на напорния водопровод е проблем, с който се опитваме да се справим от години насам, посочи Генчев. Според него по предварителни разчети подмяната на тръбите с нови и качествени ще струва между 4 и 6 милиона лева. Общината многократно е поставяла въпроса за реконструкция на напорния водопровод пред МРРБ, но до момента няма реакция нито от страна на държавата, нито от страна на ВиК - холдинга, посочи Генчев.

Същевременно ВиК "Йовковци", дружеството, което отговаря за водоснабдяването в града, предлага от следващата година 30 процента увеличение на цената за водата на битовите потребители. Не сме съгласни с тези стойности в бизнесплана на оператора, защото не виждаме инвестиционни намерения нито за безпроблемно водоподаване, нито за качеството на водата, защото водата в Свищов и населените места е с едни от най-високите показатели на манган, нитрати и пестициди, подчерта Генчев.

Той припомни, че по различни програми на Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда /ПУДООС/ повече от 80 процента от ВиК инфрастуктурата в общинския център Свищов е подменена, но за да бъде ефективна тази инвестиция, е нужно да бъде решен проблемът с качеството на водата, която идва от захранващия водопровод.

Той увери, че аварийните екипи работят усилено за справяне с проблема.