За кандидатурата на Цацаров, който досега бе председател на Окръжния съд в Пловдив, и който се смята за фаворит на премиера и вътрешния министър, гласуваха 18 от членовете на ВСС. Трима бяха "против" и трима се въздържаха.

Според правилата за избор на главен прокурор, ако един кандидат получи над две трети или 17 от гласовете на членовете на ВСС, той бива избран и останалите кандидатури не се гласуват.

Не съм човекът, който е приел правилата за гласуване на нов главен прокурор, каза Сотир Цацаров в отговор на въпрос как се чувства като единствения кандидат, за когото ВСС гласува, предаде "Фокус".

"Чувствам се добре, изборът не е реализиран от мен, за да убеждавам аз Европейската комисия. Чувствам се уморен, но благодаря на колегите, които ми гласуваха доверие. Това обаче все още не е избор. Завърши един елемент от процедурата по един избор, който беше достатъчно оспорван, борба на кандидати и концепции. Това е елемент от избора, тъй като на практика решението на ВСС представлява предложение до президента на републиката. Оттук нататък нещата са в ръцете на държавния глава", заяви Цацаров.

"Няма процедура, по която ние да оспорваме избора за главен прокурор. Само президентът може да реши дали Цацаров да бъде назначен за главен прокурор и тогава едва може да се мисли дали да се оспорва избора", каза другият кандидат за поста Галина Тонева, цитирана от БТА. И допълни, че би искала да знае колко "щяха да гласуват за мен и колко няма да гласуват за мен".

Същото мнение имаше и другият загубил кандидат Борислав Сарафов.

Според конституционното производство за избор на обвинител №1, държавният глава извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен без право на повторно избиране.

Повече от 10 часа ВСС изслушва тримата кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, зам.-главния прокурор Галина Тонева и председателя на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

За първи път кандидатите бяха изправени на изслушване, в което всеки трябваше да обясни защо той трябва да заеме поста. За първи път приемникът на Борис Велчев бе посочен по електронен път. Процедурата се наблюдаваше от Европейския съюз заради зачестилите препоръки към съдебната ни система през последните години.

Преди вота един от членовете на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че кандидатът  Сотир Цацаров не отговаря на високите професионални и нравствени изисквания за поста, предаде БТА.

За да подкрепи думите си, Калпакчиев цитира данни за сделка за закупуване на имот от Цацаров и съпругата му, като при сделката е била вписана невярна цена. Смята се, че по този начин е избегнато плащането на данъците върху реалната цена в момента на сделката. Калпакчиев цитира и данни за взаимоотношения на Цацаров с бизнесмена Георги Гергов, както и обстоятелството, че магистратът е бил награждаван от МВР и хвален от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"В обществото не трябва да се създава впечатление, че кандидатът за главен прокурор е засегнат от външно влияние", каза Калпакчиев. Според него единственият кандидат, за когото липсват факти, които сеят съмнения е Галина Тонева. За третия кандидат за поста - Борислав Сарафов, Калпакчиев напомни за връзките му с депутата от ГЕРБ Светлин Танчев, с който са първи братовчеди.

Изказването на Калин Калпакчиев е в нарушение на правилата за избор на главен прокурор. Той представи предварително подготвен текст, който дори четеше. Целта на дискусията е да бъде обсъдено изслушването на кандидатите, обяви обаче Михаил Кожарев, член на ВСС, цитиран от "Фокус". Представляващият съвета Соня Найденова и членовете Галя Георгиева и Димитър Узунов подкрепиха становището на колегата си.

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в Пловдив. Завършил е Английската езикова гимназия в града, а след това право в СУ „Св. Климент Охридски".
На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1 март 1996 г. е заместник-председател на Районен съд-Асеновград.
На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а от 21 януари 1999 г. е председател на Окръжния съд.

Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ.
Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.
Семеен, с едно дете. Владее английски език.