Близки и познати на таксиметровия шофьор, който почина след като бе пребит до смърт снощи в София, излязоха на протест в столицата с искане за справедливи наказания по случая. Протестиращите, които са от ромски произход, блокираха кръстовището на булевардите "Константин Величков" и "Александър Стамболийски", изразявайки притеснение, че случаят може да бъде потулен. На мястото има полиция, а за движение през кръстовището се препускат единствено превозните средства от градския транспорт. На моменти протестиращите спират и него. 

При протестиращите в кв. Факултето дойде и главният прокурор Иван Гешев. 

Този бум на престъпността е резултат от действията на някои, които наричат себе си политици, и това не е работа на прокуратурата.

Прокуратурата не може да замести държавата, но все някой нещо трябва да направи, заяви главният прокурор. 

Снимка: Булфото

Тук трябваше да са някои, които наричат себе си политици, защото всичко това, което се случва последната една година, две - бум на престъпността като от 90-те години, не е резултат от действията на правоохранителните органи, а е резултат от това, което правят някои, които се наричат политици. А цената плащате вие и хората в страната", заяви Иван Гешев.

"Прокуратурата ще си свърши работата, независимо от всички други, които не я вършат, заяви главният прокурор. 

"Не мога да обещая око за око, зъб за зъб, защото прокурорите и съдиите спазваме законите", посочи Гешев. 

Анализират се доказателствата, едно лице е задържано за 72 часа. аз мога за гарантирам, че прокуратурата ще спази закона, че няма да оневини никой потенциално виновен и няма да обвини никой, който е невинен, заяви Гешев.

Снимка: Булфото

Прокурорите и съдиите спазваме законите, а законите, знаете, че ги пишат политиците, допълни той.

Според Гешев 90% от проблемите в страната са в резултат на некачествени закони. Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен. Това мога да ви гарантирам. Няма да направим разлика, независимо от това кой е починалият човек, заяви още главният прокурор. Утре това дело ще е на специален надзор и се следи, за да няма никакви нарушения, и се следи да не се прикрие някой, само защото има познати, каза още той.

Знам, че с основание сте ядосани, защото не получавате еднаквост, обърна се той към събралите се. За съжаление, докато това не се промени, нищо няма да е наред в тази държава, каза Гешев. Аз съм тук в знак на уважение и съпричастност с вашия гняв. Утре имам среща с организацията на таксиметровите шофьори, добави главният прокурор.

Снощи МВР съобщи, че млад мъж е починал след сбиване в София. Инцидентът е станал на кръстовище, близо до Първа АГ болница "Св. София", малко преди 19:00 часа. По първоначални данни е възникнал пътен инцидент между два автомобила. Последвала свада между двама мъже, като по първоначални данни на очевидци, става дума за навлизане в насрещното движение от страна на 34-годишния таксиметров шофьор. Друга версия е, че нападателят е бил в таксито.

По-късно през нощта таксиметрови шофьори блокираха бул. "Тодор Александров" в София заради смъртта на своя колега. Своеобразният протест бе близо до сградата на Трето районно управление, където бе задържан един от заподозрените за смъртта на младия мъж.

Снимка: БТА

Днес от Софийската градска прокуратура (СГП) излязоха със съобщение, за че за случая е привлечен като обвиняем 23-годишен мъж.

Досъдебното производство е образувано на 8 октомври, при условията на неотложност, и се води в Трето районно управление на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), под ръководството и надзора на СГП. Събраните материали са докладвани в прокуратурата. Извършен е оглед на местопроизшествието, назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на починалия; разпитите на свидетели са продължили и през нощта. През нощта е извършено и претърсване на лек автомобил, като протоколът е внесен в съда с искане на СГП за одобрението му.

Снимка: БТА

Наблюдаващият прокурор е преценил, че събраните доказателства са достатъчни за привличането на 23-годишния мъж към наказателна отговорност. Обвиняемият е задържан за 72 часа. Предстои да бъде взето решение относно мярката му за неотклонение.

Снимка: БТА