Това са нормални ходове за изпускане на напрежението, но ако се очаква само този ход да изпусне напрежението, това няма да се случи. Големият въпрос е за Цветан Цветанов.

Това каза в сутрешния блок на БНТ социологът Кольо Колев по повод скандала с апартаментите на властта, довел до оставките на министъра на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева.

Оставките не трябва да ни изненадват - това е стилът на Борисов. При мащабите, с които се разраства тази драма в навечерието на избори, близо е до ума, че упорството нанася много по-големи вреди отколкото да се отстъпи крачка назад, заяви политическият анализатор Георги Харизанов.

Действието на Цачева - да придобиеш жилище на данъчна оценка, когато си министър, е неразумно, защото по този начин се укриват данъци. Големият въпрос е с големия - Цветан Цветанов. Не става въпрос за данъчни оценки, а за нещо много по-сериозно - че за 10 години във властта той изведнъж цъфва с апартамент в центъра на София, който по пазарни цени струва около 1,6 млн. лева. Което означава, че през тези 10 години се е замогвал месечно с 15 000 лева, дневно - с 500 лева, когато цял живот е бил на чиновническа заплата, заяви Кольо Колев.

Големият проблем е персоналният асансьор на този човек, който преди 10 години излиза гол като пушка от МВР, а след 10 години във властта се сдобива с частен асансьор. Аз си направих труда да проверя - един такъв асансьор струва колкото малък апартамент, отбеляза социологът.

Ако Цветанов не даде приемлив отговор, имиджовият удар за ГЕРБ ще бъде много голям, добави той.

Не вярвам, че ГЕРБ ще рухне от липсата на Цветанов. Ако той бъде отстранен като председател на предизборния щаб, това ще бъде тежък удар в организационно отношение, но в имиджово отношение ще бъде много добре. Не ми се ще да съм на мястото на Борисов, който трябва да реши дали да запази лицето на партията или да остане с това доста сериозно петно, каза още Кольо Колев.

Винаги, когато си на публична длъжност, трябва да изнасяш информация за доходите си. Г-н Цветанов получава възнаграждение от две места - от партия ГЕРБ и от публичната си длъжност. Той ще даде отговори, след като се върне. Но само отговорите няма да са достатъчни. Средната класа и малкият бизнес са не по-малко изнервени от скандала с апартаментите от хората с ниски доходи. В случая не виждам да има закононарушение, но очевидно има много голям етичен проблем, който не може да бъде решен само с обяснението, че всичко е законно. Още в началото този подход беше погрешен, коментира Георги Харизанов.