Генералният щаб на сръбските въоръжени сили предложи да се въведе отново задължението за отбиване на военна служба - в продължение на четири месеца, съобщиха от Министерството на отбраната, цитирани от "Radio-televizija Srbije". 

"С цел повишаване на отбранителните способности на сръбските въоръжени сили, чрез подмладяване и подобряване на попълването и обучението на активните и резервните сили, Генералният щаб на сръбските въоръжени сили, като най-висш професионален и щабен орган за подготовка и използване на сръбските въоръжени сили в мир и война, стартира инициатива и предложи на президента на републиката и главнокомандващия на въоръжените сили Александър Вучич да бъде отново въведена военната служба за период до четири месеца", се посочва в съобщението на ведомството.

Правителството на Сърбия взе решение да прекрати задължението за военна служба през септември 2010 г.

Министърът на отбраната Милош Вучевич коментира, че инициативата се стартира въз основа на оценка на сигурността в страната.

"Имаме 13 поколения, за които не е имало задължителна военна служба. Нуждата ни от сигурност е да имаме нови попълнения, които винаги да са готови да защитават страната. Ние разбираме рисковете за сигурността. Това не е необходимост, характерна само за Сърбия, много европейски държави активират задължителната военна служба", обясни Вучевич.

Говорейки за сръбската армия, той заяви, че е много важно, че по решение на правителството и президента на държавата заплатите са с 10% по-високи от 1 януари и че армията завършва 2023 г. много по-силна по отношение на военното оборудване и нивото на подготовка на хората.

"Всичко това ще бъде една от ключовите теми, когато докладът бъде представен на президента в края на месеца. Ще имаме дълга и подробна среща в края на януари", посочи още военният министър.