Ако при втората вълна на коронавируса у нас през есента бяха нужни седем седмици, за да достигнем връх на броя заразени, при евентуална трета вълна у нас пикът ще се случи значително по-бързо - за три седмици. Това предупреди на брифинга на здравните власти началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи спрямо епидемичната обстановка, пък каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който изтъкна, че ситуацията в София се следи на 12-часова база. 

"Има известно раздвижване в столицата, именно за това на 12-часова база следим всяко едно число, анализираме всяка една тенденция и във всеки момент сме готови да предприемем необходимото действие, ако се наложи. Доволни сме от постигнатите резултати, но те не ни дават право да проявим лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа се готви за трета вълна, за която искам да бъдем готови и ние, ако тя изобщо дойде тук със силата, с която е в Европа", каза още министърът и призова гражданите към разум и спокойствие.

Министърът даде за пример Португалия, където има сериозно изпитание пред здравните власти: "Германия им изпрати 20 лекари, 150 болнични легла и 50 вентилатора. Вече има близо 14 000 жертви на коронавируса, като само за последните две седмици са половината от тях", подчерта Ангелов.

Снимка: "Булфото"

Въпросите кога и как ще разхлабваме други мерки, биха звучали неиздържано, предупреди журналистите ген. Венцислав Мутафчийски. 

"Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасни", подчерта той и добави, че има редица сигнали от граждани, притеснени от онова, което се случва и в моловете, и в ски курортите. Затова призова за повече отговорност от страна на собствениците на тези места, за да не се допуска прекомерно нарушаване на мерките.

"Още към края на миналата седмица и началото на тази чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване във ВМА, оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души за един ден. Толкова болни сме приемали за цяла седмица. Въпреки че може да е изолиран случай, у нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има "събуждане" в столицата, категорично в Кюстендил и в някои други области", каза още ген. Мутафчийски, като призова медицинските директори да затегнат редиците "и да се подготвят за това, което ни очаква".

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболяемостта. 

"Имаме две перспективи - да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Ирландия, Португалия и Испания със значително нарастване, напълване на болниците и изживяване на тая криза, на която бяхме свидетели края на ноември. Дали ще минем по единия или по другия път зависи изцяло от това как ще се държим и до колко ще спазваме мерките", подчерта Кунчев.

Иначе 14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000 души и ни отрежда 26-о място в ЕС и 6-о на Балканския полуостров. 14-дневната смъртност пък е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-о място в ЕС, обобщи той.

Преди средата на годината има шанс да бъде одобрена първата антигенна ваксина на "Новавакс", пък каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Европейската агенция е стартирала процедурата и се очаква през следващите седмици да има по-голяма яснота по въпроса. 

"Всеки заявител трябва да заяви желание за оценка на неговата документация. Това се случва с руската ваксина. Положителното е, че както производителите в Русия, така и в Китай, са запознати с изискванията на европейското законодателство. По отношение на развитието на руската ваксина, всичко зависи до каква степен документацията през следващите седмици за предварителния преглед ще покажат, че отговаря на европейските изисквания", обясни той. 

Снимка: "Булфото"